Istrski fuži s tartufi
Tartufi so zelo posebnega vonja in okusa. Marsikomu niso všeč, vendar je včasih vonj dosti bolj vpadljiv kot sam okus, zato jim je potrebno dati priložnost in jih tudi poskusiti. Istrski fuži s tartufi so tradicionalna istrska jed, ki ima poleg odličnih tartufov, domače testenine po imenu fuži. Izdelane so ročno in zato so veliko bolj cenjene od strojno narejenih špagetov ali makaronov. Recept je za pripravo zelo enostaven in hiter, zato je ta jed odlična za dneve, ko nimamo veliko časa za kuhanje.
Istrski fuži s tartufi – sestavine:
(za dve osebi)
- 250 g testenin po imenu fuži
- 200 ml smetane za kuhanje
- 80 g masla
- sol in poper
- 50 g tartufate
- sveže nariban tartuf (če ga imate)
- nariban parmezan na lističih za dekoracijo
Istrski fuži s tartufi – postopek:
V slani zavreti vodi skuhamo fuže. Kuhamo jih po navodilih (10-12 minut) tako, da so kuhani “al dente”.
Ko so fuži do polovice kuhani, dodamo ponev na rahel ogenj in stopimo maslo. Pazimo, da se maslo ne prežge – ostati mora lepe svetle barve.
Maslu dodamo smetano za kuhanje in kuhamo počasi na rahlem ognju. Dodamo tudi malo popra in soli in kuhamo približno 5 minut dokler se smetana ne zgosti v lepo omako.
Sedaj so fuži že skuhani. Odcedimo jih skozi cedilo ter dodamo direkt v omako. S kuhalnico na rahlo pomešamo in na koncu dodamo še tartufato (katere ne kuhamo).
Postrežemo v večji krožnik ter istrske fuže s tartufi dekoriramo še s parmezanom v lističih in sveže naribanim tartufom – če ga imamo. Dober tek vam želim in verjamem, da se vam bodo ob tem receptu pocedile sline.