Hrustljavo pečen mladi krompirček
Print Friendly, PDF & Email

Odkar pomnim, se vsako leto znova veselimo hrustljavo pečenega mladega krompirčka. Če le imam možnost, izberem sorto kifeljčar, ki je za sladokusce prava poslastica, saj je s svojim izjemnim okusom, zelo slasten in okusen. Pripravljen po tem preprostem postopku, vam jamči hrustljavo skorjico in zlato barvo krompirčka, ki ne bo razpadel.

hrustljavo-pecen-mladi-krompircek-4Hrustljavo pečen mladi krompirček – pripomočki:

  • nož
  • vileda gobica
  • lonec
  • cedilo
  • večja ponev za pečenje

Hrustljavo pečen mladi krompirček – sestavine:

Kot priloga za 4 osebe

  • 1 kg mladega krompirčka
  • 50 ml (+ – ) olja za pečenje
  • 1 žlička soli
  • ščep domače suhe mešanice začimb
  • ščep grobo mlete soli
  • majhen šopek svežega peteršilja
  • voda za kuhanje krompirja cca. 2 litra

Hrustljavo pečen mladi krompirček – postopek:

Poskusimo dobiti čim bolj sveže izkopan krompir oz. še bolje, če imamo možnost iz zemlje naravnost v lonec. Takšen krompirček ni potrebno lupiti. Pod tekočo vodo ga temeljito operemo in podrgnemo z vileda gobico. Za ta namen je najbolje, da uporabimo novo gobico, ki jo bomo koristili izključno za umivanje krompirčka.

hrustljavo-pecen-mladi-krompircek-1Večje krompirje narežemo na poljubno manjše kose, manjše pustimo v celem. V loncu zavremo osoljeno vodo in krompir kuhamo cca. 5 minut. Nato ga odcedimo.

hrustljavo-pecen-mladi-krompircek-2V ponvi močno segrejemo olje in vanj predenemo odcejen krompir. Olje naj bo res vroče, namreč od tega je odvisno, da bo krompir od zunaj hitro zakrknil in dobil hrustljavo kožico. Zelo pomembno – krompirja ne mešamo! Ponev s krompirjem občasno le pretresemo. hrustljavo-pecen-mladi-krompircek-3

Zadnji 2 minuti pečenja po krompirju posipamo ščep domače suhe mešanice začimb, potrosimo grobo sol in posipamo nasekljan svež peteršilj.

Postrežemo še vroče.

hrustljavo-pecen-mladi-krompircek-4

Mmmmmm………

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor