Hrustljave račje prsi
Račje prsi so hitro pripravljene in izredno hrustljave ter aromatične, če jih pripravimo na pravi način. Zanje potrebujemo le tri sestavine ter zelo malo časa in truda, vseeno pa jih je treba pripraviti pozorno in previdno, saj je lahko že en spodrsljaj usoden.
Pripomočki za račje prsi:
- srednje velika ali večja ponev
- električni štedilnik
- električna pečica
- kuhinjska deska
- kuhinjski nož
- žlica
- prijemalka za meso
Sestavine za račje prsi:
- 350 g račjih prsi (2 kosa)
- ščepec popra
- ščepec soli
Postopek priprave račjih prsi:
Prsi operemo in posušimo. Kožo zarežemo z nožem in na njej naredimo mrežo. Prsi začinimo s soljo in poprom. Položimo jih na hladno ponev, ki jo šele potem začnemo segrevati. Vedno se jih najprej položi na stran, kjer je koža. Ne potrebujemo nobenega olja, ker bodo same spustile maščobo, s katero jih večkrat polijemo.
Račje prsi pečemo na tej strani 7 minut. Ko dobijo zlato rjavo barvo, jih obrnemo na drugo stran in pečemo še 30 do 40 sekund.
Maščobo iz ponve odlijemo, prsi pokrijemo z aluminijsko folijo in ponev postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 220 stopinj Celzija. Pečemo jih še 15 minut. Ko so pečene, jih položimo na kuhinjsko desko in pokrijemo s folijo. Tako naj počivajo vsaj pet minut.
Medtem lahko maščobo iz ponve porabimo za pripravo mlincev, ki se odlično priležejo k račjim prsim. Račje prsi narežemo na rezine in uživamo v okusnem in kakovostnem obroku. Dober tek!