Hitro pripravljene polnjene bučke
Bučke lahko pripravimo na tisoč in en način. Osebno imam mlade domače bučke najraje, če so polnjene. Namreč polnjene bučke so hitro pripravljene, zanje potrebujemo le 20 minut časa in zgolj nekaj sestavin, okus pa je všeč celo tistim, ki jih sicer ne obožujejo.
Hitro pripravljene polnjene bučke – pripomočki:
- manjši pekač
- električna pečica z ventilatorjem
- papir za peko
- žlička
- kuhinjska deska
- kuhinjski nož
Hitro pripravljene polnjene bučke – sestavine
Za 2 osebi:
- 1 bučka (cca. 300 g)
- 2 rezini salame (puranje prsi ipd.)
- pest naribanega sira
- nekaj žlic (domače) paradižnikove mezge
- strok česna
- ščepec bazilike
- pol žličke origana
- ščepec soli in popra
- žlica kisle smetane
- malo peteršilja
- žlička oljčnega olja
Hitro pripravljene polnjene bučke – postopek:
Bučko operemo, posušimo in jo prerežemo na pol. Vsako polovico izdolbemo in namažemo z oljčnim oljem. Postavimo jih na pekač, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko.
V vsako polovico bučke namažemo paradižnikovo mezgo in jo razporedimo, da pokrijemo dno.
Nato po mezgi potrosimo notranjost bučke, ki smo jo prej izdolbli, na koščke narezano salamo. Dodamo še nasekljan česen. Začinimo s poprom, soljo, baziliko, origanom.
Po vrhu potrosimo z nastrganim sirom in še kakšno žličko paradižnikove mezge. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija (klasična pečica). Bučke postavimo v ogreto pečico in jih pečemo okoli 10 minut. Pečene so takrat, ko se sir raztopi in dobi rjavkasto barvo.
Kot sem uvodoma obljubila, je jed res izredno enostavna in hitra. Na ta način dobimo zdravo, hitro in okusno kosilo ali večerjo. Postrežemo s kislo smetano in peteršiljem.