Hitra mesna pita – mesni burek
Mesna pita ali mesni burek – jed na katero smo zelo navajeni na našem delu sveta. Včasih nam testa zaradi časovne stiske ne znese delati doma, zato smo danes naredili res hitro mesno pito – mesni burek s kupljenim tankim vlečenim testom in ga napolnili z mešanico govejega mletega mesa in čebule.
Pripomočki za hitro mesno pito – mesni burek:
- papir za peko
- pečica
- pekač premera 26 cm
Sestavine za hitro mesno pito – mesni burek:
Za 3 osebe, pekač 26 cm:
- 400 g mlete govedine
- 2 čebuli (250 g)
- 3 stroki česna
- sol
- poper
- 400 g listov tankega vlečenega testa
- 1 žlica olja
Preliv:
- 3 žlice olja
- 2 dl vode
- 1/2 žličke soli
Postopek za hitro mesno pito – mesni burek:
Čebulo olupimo, nasekljamo in popražimo na žlici olja. Dodamo na drobno nasekljan česen, popražimo še za minuto, da česen zadiši ter dodamo mleto meso.
Meso pražimo tako dolgo, da povre vsa tekočina, ki se izloči pri toplotmi obdelavi mesa. Sedaj meso še solimo in popramo.
Pekač premera 26 cm dobro premažemo z oljem. Na dno lahko položimo tudi papir za peko, tako se nam hitra mesna pita – mesni burek, nikakor ne bo primila na pekač.
Sedaj v pekač položimo prvo plast tankega vlečenega testa, ki ga potegnemo navzgor preko stranic. Nato ga poškropimo ali s čopičem premažemo z razžvrkljano mešanico treh žlic olja in 2 dl vode.
Sedaj po testu potrosimo pest prepraženega mesa. Na to zopet položimo oziroma rahlo namečkamo naslednjo plast testa, poškropimo ali premažemo z mešanico olja in vode ter zopet posujemo pest mesa.
Tako delamo dokler nam ne zmanjka sestavin, a pazimo, da je na vrhu hitre mesne pite – mesnega bureka, plast testa. Oziroma še bolje je, če položimo na vrh dve plasti testa. To vrhnjo plast sedaj prelijemo s prelivom iz vode in olja, kar nam je še ostalo. Ter večkrat prepičimo z zobotrebcem.
Hitro mesno pito – mesni burek, pečemo v naprej ogreti klasični pečici 40 minut na 180 °C. Pečen burek pustimo 5 do 10 minut, da počiva, nato ga razrežemo in postrežemo z jogurtom ali porcijo sezonske solate.
Dober tek 😊