Hitra in enostavna lazanja
Print Friendly, PDF & Email

Lazanja je priljubljena jed, ki si jo večina od nas zaželi kar pogosto. Nimamo pa vedno časa na pretek za njeno pripravo. Tako si bomo tokrat pomagali s testeninami, ki ne potrebujejo predhodnega kuhanja in z že pripravljenim bešamelom. Hitra in enostavna lazanja bo tako lahko na našem jedilniku še bolj pogosto.

Pripomočki za hitro in enostavno lazanjo:

  • nož
  • deska za rezanje
  • žlica
  • žlička
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • ponev
  • pekač
  • pečica

Sestavine za hitro in enostavno lazanjo:

Za 3 osebe:

  • 400 g mesa
  • 350 g paradižnika ali mezge
  • 100 g paprike ali korenčka
  • 1 čebula (120 g)
  • 6 strokov česna
  • 1 žlička paprike v prahu
  • 1/2 žličke bazilike
  • ščepec timijana
  • ščepec muškatnega oreščka
  • sol ali domača vegeta
  • poper
  • 2 žlici olja
  • 400 ml bešamela
  • 300 g testeninskih listov lazanje brez kuhanja (na paketku, ki ga kupimo, mora biti obvezno označeno, da so to testenine, ki ne potrebujejo kuhanja!)
  • 150 g sira
Pomembno
Mesna omaka pri izdelavi te lazanje mora biti malo bolj tekoča, kot za izdelavo lazanje s kuhanimi testeninami. Kajti za izdelavo lazanje brez kuhanih testenin, potrebujemo omako z več tekočine, da bo le ta napojila testeninske lističe.

Postopek za hitro in enostavno lazanjo:

Pripravimo si glavne sestavine. Paradižnik operemo in osušimo (lahko delamo že s pripravljeno mezgo), olupimo čebulo in česen. Papriki odstranimo semena (če lazanjo delamo s korenčkom, ga očistimo in operemo), pripravimo mleto meso (goveje, svinjsko ali mešanico obojega) in bešamel, ki smo ga za to hitro pripravo kar kupili.

Čebulo, česen in papriko (ali korenček) na drobno narežemo. Na olju najprej pražimo čebulo, po parih minutah dodamo papriko (korenček) in česen ter pražimo dokler česen ne zadiši.

Dodamo meso, dobro premešamo in pražimo dokler sok, ki ga spusti meso ob toplotni obdelavi, ne izpari. Dodamo na drobno narezan paradižnik ali mezgo, začimbe (sol, vegeta, mleta paprika, timijan, poper, bazilika, muškatni orešček) in kuhamo 15 do 20 minut na srednji temperaturi.

Mesna omaka je tako pripravljena in pričnemo z zlaganjem plasti lazanje. Vzamemo pekač v približni velikosti 20 x 30 cm. Dno premažemo s tanko plastjo mesne omake. Nato nanjo naložimo prvo plast testeninskih lističev.

Čez prve lističe zopet namažemo tanko plast mesne omake in nanjo nalijemo bešamel.

Še enkrat ponovimo celoten postopek (lističi testenin, mesna omaka, bešamel). Na vrhu pokrijemo s tretjo plastjo testeninskih lističev, premažemo z bešamel omako in posujemo s sirom.

Pečemo v naprej ogreti klasični pečici 30 minut na 180 °C.
Po 30. minutah pečico ugasnemo in odpremo, da se pečica ohlaja, lazanjo pa za 5 do 10 minut še vedno pustimo počivati v pečici.

Nato hitro in enostavno lazanjo postrežemo s porcijo sezonske solate in kozarčkom dobrega vina.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor