Gratinirani piščančji trakci
Znotraj zelo mehki in sočni, oviti v košček slanine in gratinirani v pečici? To so gratinirani piščančji trakci. Enostavni za pripravo, a malo drugačni za oko jedca, ki jih bo nedvomno pohvalil, saj so odličnega okusa.
Pripomočki za gratinirane piščančje trakce:
- nož
- žlica
- deska za rezanje
- kuhalnik
- ponev
- pekač
- pečica
Sestavine za gratinirane piščančje trakce:
Za 2 osebi:
- 400 g piščančjih prsi (file)
- 150 g hamburške slanine
- 100 g sira
- domača začimbna mešanica s soljo
- poper
- bazilika ali peteršilj (ščepec)
- 2 žlici olivnega olja
- 1 dl vode
Postopek za gratinirane piščančje trakce:
Piščančje prsi operemo, osušimo in narežemo na približno 2 cm debele trakove, poljubne dolžine. Trakove popramo, posujemo z domačo začimbno mešanico s soljo (domačo vegeto) in na hitro na obeh straneh popečemo na olju. Največ po 2 minuti na vsaki strani, da ostanejo znotraj sočni.
Piščančje trakce poberemo iz ponve in jih ohladimo. Maščobo s sokom od pečenja mesa ne zavržemo, saj jo bomo potrebovali za omako. Vzamemo rezine slanine in jih ovijemo okoli hladnih trakcev in jih nalagamo v pekač.
V posodo s sokom od pečenja damo žlico kisle smetane, ščepec suhe bazilike ali peteršilja in nariban sir. Pomešamo sestavine med seboj, zalijemo z 1 dl vode in segrevamo dokler se sir ne raztopi.
Omako prelijemo po trakcih ovitih v slanino in damo v ventilacijsko pečico. Pečemo 20 minut na 170 °C.
Postrežemo takoj z raznimi krompirjevimi ali zelenjavnimi prilogami, prav tako se zelo lepo podajo zraven kroketi ali široki rezanci.
Dober tek! 😊