Gratinirane testenine s sirom in zelenjavo
Zapečene ali gratinirane testenine s sirom in zelenjavo so hitro pripravljene in nasitne. Všeč bodo vsem, ki imajo radi testenine in/ali sir. Tokrat sem dodala manj sira, saj sama nisem oboževalka topljenega sira, sicer pa delam za druge takšne, ki imajo več sira, kar priporočam tudi vam, če vam je okus po topljenem siru všeč. So tudi odlična vegetarijanska jed.
Gratinirane testenine s sirom in zelenjavo – pripomočki:
- lonec za kuhanje testenin
- kuhalnica
- manjša kozica
- električna pečica
- ovalen pekač (kot za torte, premera 26 cm)
- posoda
Gratinirane testenine s sirom in zelenjavo – sestavine:
Za 3 do 4 osebe:
- 500 g testenin
- 200 g zamrznjene zelenjave (vrsta zelenjave je poljubna)
- 4 žlice masla
- 4 žlice moke
- 4 žlice kečapa
- 2 jajci
- 1 žlička soli
- ščepec popra
- ščepec muškatnega oreščka
- 1 liter mleka
- 450 g naribanega sira
- 40 g naribanega parmezana
Gratinirane testenine s sirom in zelenjavo – priprava:
Testenine skuhamo v slani vodi in ohladimo. V isti kozici, ki jo prej splahnemo, skuhamo še zelenjavo in jo ohladimo. Pripravimo bešamel omako. V kozici stopimo maslo, dodamo moko in mešamo. Ko se maslo in moka povežeta, dolijemo mleko. Solimo in malo ohladimo, dodamo jajci in vse premešamo s kuhalnico ali stepalko.
Pekač premažemo z malo masla in slojem bešamela. V posodi zmešamo kuhane testenine in zelenjavo, dodamo preostanek bešamel omake, malo popra in 350 g naribanega sira (jaz sem dala tokrat veliko manj sira). Vse stresemo v pekač.
Po vrhu potresemo s preostankom sira (ostalo naj bi še 100 g naribanega sira in 40 g parmezana), lahko še malo posolimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in pekač postavimo vanjo. Pečemo 20 do 30 minut, dokler se sir ne raztopi in po vrhu ne dobi zlate skorje.
Gratinirane testenine s sirom in zelenjavo so pripravljene za serviranje.
Poleg se kot kontrast prileže žlica kisle smetane, ki seveda ni nujna. Narežemo jih na štiri dele in postrežemo.