Goveji zrezki v omaki
Goveji zrezki v omaki so odlična popestritev enoličnega jedilnika. Sama priprava je povsem enostavna, vse sestavine imamo po navadi že doma. Medtem, ko jed počasi kuhamo na ognju, lahko naredimo še marsikatero drugo hišno opravilo. Goveji zrezki v omaki so zelo okusni. Lahko jih postrežemo samo s kosom kruha ali pa v kombinaciji s pire krompirjem ali širokimi rezanci. Zraven dodamo še skledo solate in tako bomo dodobra nasitili naše želodčke.
Goveji zrezki v omaki – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Goveji zrezki v omaki – sestavine
Za 6 oseb:
- 6-8 govejih zrezkov (odvisno od velikosti zrezka)
- 2 čebuli
- 2 žlici svinjske masti
- 5 dl vode
- 3 stroki česna
- 3 žlice kisle smetane
- 1 žlica gorčice
- žlica gladke moke
- olje
- ščep soli
- ščep popra
- lovorjev list
- šop peteršilja
Goveji zrezki v omaki – postopek:
Za pripravo lahko uporabimo sveže ali zamrznjene goveje zrezke. Zamrznjene pred tem odtalimo. Zrezke posolimo in vsakega malo naoljimo. Polagamo jih drug na drugega.
Na ponvi segrejemo maščobo. Zrezke na hitro popečemo na obeh straneh. Popečene polagamo v lonec.
Na masti, kjer smo prej popekli zrezke podušimo čebulo, ki smo jo pred tem nasekljali.
Ko le-ta postekleni, dolijemo vodo. V lonec nato položimo še predhodno popečene zrezke ter dodamo še nasekljan česen. Le ti morajo biti v omaki, da se potem podušijo do mehkega. Zato, če je potrebno količino vode tudi povečamo. Za boljšo aromo dodamo še lovorjev list. Vse skupaj dušimo na zmernem ognju. Naredimo tudi podmet iz kisle smetane, gorčice, dodamo pa tudi malo moke ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo zrezkom v omaki.
Celotno jed dušimo toliko časa, da postanejo zrezki mehki. Po želji jed še malo začinimo z poprom. Na koncu še na sesekljamo peteršilj ter ga dodamo kuhat govejim zrezkom v omaki.
Goveje zrezke v omaki postrežemo samostojno s kosom kruha ali pa dodamo še široke rezance ali pire krompir.
Dober tek!