Goveji file v zelenjavni omaki
Če imate doma zelenjavo in goveje meso, lahko v roku ene ure pripravite okusen in zdrav obrok. Zdravo in okusno zelenjavo, polno vitaminov, narežete na drobno, meso na kocke ter vse skupaj pripravite kot slastno omako, ki jo lahko dodate k testeninam ali svaljkom, lahko pa jo jeste kot samostojno jed.
Goveji file v zelenjavni omaki – pripomočki:
- štedilnik
- večja ponev ali lonec s pokrovko
- jedilna žlica
- deska za rezanje
- manjša posodica za podmet
- nož
- kuhalnica
- metlica za stepanje
- krožnik za malčke (po želji, če jed pripravljate tudi zanje)
Goveji file v zelenjavni omaki – sestavine:
Za 6 oseb:
- 500 g govejega fileja
- 6 žlic svinjske masti
- 400 g čebule
- 650 g rdeče paprike (lahko tudi katero drugo, odvisno, kaj imate na razpolago)
- 750 g paradižnika
- 300-320 g korenja
- šop peteršilja
- 3 žlice gladke bele moke
- 2 dl vode
- ščep soli
- ščep popra
Goveji file v zelenjavni omaki – postopek:
Čebulo narežemo na manjše koščke. Ponev najprej namastimo s 6 žlicami svinjske masti, nato pa dodamo narezano čebulo.
Ko čebula malo zastekleni, kar se zgodi v približno 5-7 minutah, ji dodamo na koščke narezan goveji file.
Nato dodamo še na koščke narezano papriko ter paradižnik. Lahko ju režemo sproti ali pa ju narežemo vnaprej, shranimo na krožnik ter nato dodamo k mesu in čebuli. Količino zelenjave lahko prilagodite svojemu okusu in željam.
Peteršilj nasekljamo ter dodamo k ostali zelenjavi in mesu. Korenje narežemo na kolobarje, če želimo, pa lahko kakšnega manjšega pustimo kar celega.
Vse skupaj zalijemo z vodo, da se meso in zelenjava dušita in pokrijemo s pokrovko. Kuhamo približno 40-50 minut na zmernem ognju. Med kuhanjem večkrat premešamo in če je potrebno, jedi dolivamo vodo.
Če imamo doma dojenčka, ki je že pripravljen na gosto hrano, lahko nekaj dušenega mesa in zelenjave predčasno odstranimo in postrežemo okusen in zdrav obrok. Celi korenček ter meso po potrebi dobro pretlačimo z vilicami.
Iz moke in vode v manjši posodici pripravimo podmet in to tako, da 3 žlice gladke bele moke in 2 dl vode dobro premešamo z metlico, da ni grudic.
Podmet vlijemo k mesu in zelenjavi. Med vlivanjem mešamo s kuhalnico, da se vse skupaj zgosti. Celotno jed še začinimo s soljo in poprom, kuhamo še par minut ter postrežemo.
Dober tek!