Gobova omaka z rižem
Print Friendly, PDF & Email

Bi želeli narediti zares dobro gobovo omako v kombinaciji z rižem, ki ima prav poseben okus in si pri tem v veliki meri prihraniti čas? Če je vaš odgovor pritrdilen, sledite temu receptu in naredite gobovo omako z rižem odličnega okusa v samo 25 minutah ter presenetite svojo družino z odličnim kosilom. Po tem receptu boste naredili gobovo omako z rižem za 4 osebe.

Pripomočki za gobovo omako z rižem:

  • lonec za kuhanje riža s pokrovko
  • globlja ponev ali vok za pripravo gobove omake
  • kuhalnica
  • deska in nož
  • čajna žlička
  • jušna žlica

Sestavine za gobovo omako z rižem:

Za pripravo riža:

  • 300 g riža
  • 80 g masla
  • 1 jušna kocka (goveja ali zelenjavna)
  • 700 ml vrele vode
  • sol po okusu
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica posušenega peteršilja za dekoracijo (ni obvezna sestavina)

Za omako:

  • 600 g narezanih gobic po lastni izbiri
  • 2 čebuli (250 g)
  • 80 g masla
  • sol in poper po okusu
  • 1 čajna žlička origana
  • 330 ml smetane za kuhanje

Postopek za gobovo omako z rižem:

Najprej postavimo lonec za kuhanje in na majhnem ognju raztopimo maslo ter dodamo 300 g riža.

S pomočjo kuhalnice riž segrevamo na maslu in ga nekoliko posolimo. Ko se riž dobro segreje, ga prelijemo z vrelo vodo in dodamo eno jušno kocko, dobro premešamo in pokrijemo s pokrovko. Tako pripravljen riž kuhamo na zmernem ognju 20 minut v pokriti posodi in ga med kuhanjem ne mešamo.

Po poteku tega časa lonec odstranimo z ognja in pustimo v pokriti posodi še 5 minut.

Vmes pripravimo omako, in sicer tako, da najprej narežemo čebulo in jo v segreti ponvi ali voku na raztopljenem maslu prepražimo.

Med praženjem čebulo večkrat premešamo in ji dodamo še narezane gobe. Solimo in popramo po okusu ter dodamo še žličko origana.

Vse skupaj pražimo okoli 15 minut, nato pa polijemo s smetano za kuhanje, premešamo in počakamo, da zavre.

Takoj, ko gobova omaka zavre, jo odstranimo z ognja in po želji primešamo kuhanemu rižu ali serviramo tako, da na krožnik najprej položimo dve kepici riža in ju polijemo z gobovo omako. Za dekoracijo lahko uporabimo malo kisle smetane in jed potrosimo s posušenim peteršiljem.

Če niste ljubitelj riža, lahko gobovo omako naredite tudi s katero drugo prilogo, kot so testenine ali polenta.

Gobova omaka z rižem je pripravljena.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor