Gobji ples s slanino
Gobe so čudoviti dar gozda. Tako zelo aromatične in zapeljive, pa vendar samo do določene mere. Sicer spadajo v gurmansko specialiteto, vendar zaradi težke prebavljivosti, jih moramo jesti zmerno in še to najbolje v času kosila. Nikar zvečer! V današnjem receptu je možno uporabite katerekoli gobe, ki so primerne za praženje. Seveda bi se najbolj podali jurčki, vendar ker jih nisem imela, sem uporabila kar rjave šampinjone. Sicer sem na začetku vihala nos, namreč šampinjoni so tako prazni in brez okusa. Vendar v tem receptu se prepojijo z aromo slanine in čebule in postanejo polni okusa. Mmmmmm….pravi gobji ples.
Gobji ples s slanino – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- kuhalnica
- ponev
Gobji ples s slanino – sestavine:
- 250 g rjavih šampinjonov (ali katerekoli druge gobe)
- 120 g mesnate slanine
- 1 manjša čebula
- 1/2 žličke mešanice začimb (domača suha vegeta)
- ščep soli
- 6 kosov posušenega paradižnika (lahko iz oljčnega olja)
Krompirjev pire – sestavine:
- 4 večji krompirji
- sol
- mleko
- žlička masla
Gobji ples s slanino – postopek:
Gobe očistimo in operemo ter nalistamo. Nalistamo tudi čebulo. Na štedilnik pristavimo ponev brez dodanega olja. Najboljša je takšna, ki je odporna proti prijemanju in vanjo damo slanino ter pražimo.
Ko je slanina postala lepo zapečena in hrustljava, dodamo nalistano čebulo.
Premešamo in pražimo tako dolgo, da postane čebula lepo pražena. Pozor – ne sme se prežgati! Če jo bomo preveč dolgo pražili, bo jed dobila grenki priokus.
Nato dodamo še nalistane gobice, začimbe in suh paradižnik ter vse skupaj pražimo še cca. 15 minut.
Posebej na klasičen način naredimo še krompirjev pire. Ko serviramo, na krožniku najprej naredimo posteljico iz krompirjevega pireja in na pire naložimo pražene gobice. Jed je bogata z okusi in nasitna.