Gobice na maslu s česnom in krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Gobe so v kulinariki izredno cenjene, saj nam zaradi svojega edinstvenega okusa in arome, dajejo neomejeno možnosti, da ustvarimo prave gurmanske specialitete. Ena takšnih so nedvomno gobice na maslu s česnom in krompirjem. Za ta recept lahko uporabite katerekoli gobe, vendar priporočam bolj kompaktne, na ugriz čvrste.

Gobice na maslu s česnom in krompirjem – pripomočki:

  • tehtnica
  • nož
  • ponev
  • kuhalnica
  • stiskalec česna
  • deska za rezanje

Gobice na maslu s česnom in krompirjem – sestavine:

Za 2 osebi

  • 250 g svežih gob
  • velika zvrhana žlica masla
  • 1 manjša čebula
  • 3 stroki česna
  • 4 kuhani krompirji (srednje velikosti)
  • vejica rožmarina
  • šopek svežega peteršilja
  • 1/2 žličke domače suhe mešanice začimb
  • sol po okusu

Gobice na maslu s česnom in krompirjem – postopek:

Sveže gobe očistimo in narežemo na večje kose. Izbrala sem gozdno gobo sirovko, ki je pri gobarjih cenjena goba, vendar zaradi neuglednih zelenih pikic ali prog, ki se pojavijo tam, kjer se gobo rani, pri marsikaterem izgubi na ugledu. Vendar zelena barva gobi ne spremeni okusa in kvalitete. Je okusna, lepe barve in po termični obdelavi, še vedno prijetno čvrsta na ugriz. Popečena sirovka na maslu z dodanim česnom, postane še bolj okusna.

V ponvi na segretem maslu popražimo na lističe narezano čebulo. Pri maslu ni potrebno varčevati, namreč sirovka ima rada maslo, prav tako krompir.

Ko je čebula dovolj pražena, ponev odstavimo iz ognja in dodamo stisnjen česen. Če imamo raje, lahko česen samo nalistamo. Ker je ponev še vedno vroča, je ne vračamo na ogenj, da se nam ne bi česen zažgal, kajti jed bi grenila in bila neokusna. S kuhalnico premešamo praženo čebulo in česen.

 

Nato dodamo narezane gobe in vse začimbe, premešamo in ponev vrnemo na ogenj. Gobe pražimo tako dolgo, da izhlapi vsa tekočina in ostane samo maščoba. Zaradi oranžnega mlečka gobe, bo se bo maslo obarvala v lepo oranžno barvo.

Kuhan krompir narežemo na kose.

Na koncu krompir primešamo k praženim gobicam in pustimo na ognju še cca. 10 do 15 minut. Vsebine ne mešamo s kuhalnico, temveč ponev samo stresamo. Če imamo radi zlato skorjico na krompirju, lahko pustimo peči par minut na eni strani in par minut na drugi strani.

Jed postrežemo še vročo. Lahko je priloga ali glavna jed, primerno temu prilagodimo sestavine.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor