Fuži s tartufato
Fuži s tartufato so klasična istrska specialiteta, ki je kljub svojemu božanskemu okusu zelo enostavna za pripravo.
Par sestavin in že bodo naše brbončice uživale ob rahlo nevsakdanjem okusu tartufov, katerega pa se hitro navadimo in postanemo kar rahlo zasvojeni z njim.
Pripomočki za fuže s tartufato:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za fuže s tartufato:
Za 3 osebe:
- 300 g fužev (testenin)
- voda
- sol
Omaka:
- 30 g tartufate (oz. po okusu)
- 40 g masla
- 2 žlici bele moke
- 50 g parmezana
- sol
- poper
- 100 ml vode
Postopek za fuže s tartufato:
Za kuhanje fužev (po vaši želji tudi katerih drugih testenin) v visoki posodi zavremo vodo, kateri dodamo sol. Ko voda zavre, vanjo stresemo testenine in kuhamo 3/4 časa, ki je predviden / napisan na embalaži, oz. predviden za kuhanje testenin.
Primer: če je napisan čas kuhanja 10 minut, mi kuhamo testenine 7,5 minut do največ 8 minut.
To naredimo zato, ker bomo na koncu testenine pokuhali še v omaki.
Medtem, ko se fuži kuhajo, v ponvi na nizki temperaturi raztopimo maslo. Ob stalnem mešanju dodamo moko, nato prilijemo malo vode ter dodamo sol in mlet poper. V to jed se najbolje poda beli poper. Če ga nimate, ga seveda lahko zamenjate s črnim ali mešanim poprom.
Na tri četrtine kuhane fuže odcedimo (vode, v kateri so se kuhali, ne zavržemo) in jih stresemo v pripravljeno omako. Dodamo še par žlic škrobne vode, v kateri so se kuhale testenine in vse dobro premešamo. Šele sedaj dodamo tartufato ter nariban parmezan.
Vse skupaj na nizki temperaturi kuhamo še 2 minuti, da se okusi povežejo, nato takoj serviramo na krožnike – če imamo možnost, krožnike pred serviranjem še rahlo segrejemo, da so mlačni.
Če imate za jedce ljubitelje tartufov, lahko na vrhu fuže s tartufato aranžirate še z dodatno žličko tartufate, ali celo z naribanimi tartufi.
Dober tek 🙂