Fuži s tartufato
Print Friendly, PDF & Email

Fuži s tartufato so klasična istrska specialiteta, ki je kljub svojemu božanskemu okusu zelo enostavna za pripravo.
Par sestavin in že bodo naše brbončice uživale ob rahlo nevsakdanjem okusu tartufov, katerega pa se hitro navadimo in postanemo kar rahlo zasvojeni z njim.

Fuži s tartufato

Pripomočki za fuže s tartufato:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za fuže s tartufato:

Za 3 osebe:

  • 300 g fužev (testenin)
  • voda
  • sol

Omaka:

  • 30 g tartufate (oz. po okusu)
  • 40 g masla
  • 2 žlici bele moke
  • 50 g parmezana
  • sol
  • poper
  • 100 ml vode

Postopek za fuže s tartufato:

Za kuhanje fužev (po vaši želji tudi katerih drugih testenin) v visoki posodi zavremo vodo, kateri dodamo sol. Ko voda zavre, vanjo stresemo testenine in kuhamo 3/4 časa, ki je predviden / napisan na embalaži, oz. predviden za kuhanje testenin.
Primer: če je napisan čas kuhanja 10 minut, mi kuhamo testenine 7,5 minut do največ 8 minut.
To naredimo zato, ker bomo na koncu testenine pokuhali še v omaki.

Fuži s tartufato

Fuži s tartufato

Medtem, ko se fuži kuhajo, v ponvi na nizki temperaturi raztopimo maslo. Ob stalnem mešanju dodamo moko, nato prilijemo malo vode ter dodamo sol in mlet poper. V to jed se najbolje poda beli poper. Če ga nimate, ga seveda lahko zamenjate s črnim ali mešanim poprom.

Fuži s tartufato

Na tri četrtine kuhane fuže odcedimo (vode, v kateri so se kuhali, ne zavržemo) in jih stresemo v pripravljeno omako. Dodamo še par žlic škrobne vode, v kateri so se kuhale testenine in vse dobro premešamo. Šele sedaj dodamo tartufato ter nariban parmezan.

Fuži s tartufato

Vse skupaj na nizki temperaturi kuhamo še 2 minuti, da se okusi povežejo, nato takoj serviramo na krožnike – če imamo možnost, krožnike pred serviranjem še rahlo segrejemo, da so mlačni.

Fuži s tartufato

Če imate za jedce ljubitelje tartufov, lahko na vrhu fuže s tartufato aranžirate še z dodatno žličko tartufate, ali celo z naribanimi tartufi.

Fuži s tartufato

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor