Fusilli bucati z jurčki
Print Friendly, PDF & Email

Fusilli bucati so vrsta pašte, ki je značilna za južni del Italije, predvsem regijo Campania. Fusilli bucati z jurčki je krasna jesenska jed, katero pa lahko, hvala zamrzovalnikom, pripravimo skozi celo leto. Zlahka jih pripravimo ter postrežemo enostavno in zelo okusno jed.

fusilli bucati z jurčki_26

Pripomočki za jed fusilli bucati z jurčki

 • lonec, ponev, in kuhalnica
 • nož in dilca
 • zajemalka za testenine

Sestavine za jed fusilli bucati z jurčki

Za 4 osebe:

 • 360 g pašte fusilli bucati (ali drugih testenin)
 • 500 g svežih jurčkov
 • 2,5 dl smetane
 • 50 g masla
 • 35 ml olivnega olja
 • 1 šalotka
 • šopek peteršilja
 • šopek drobnjaka
 • sol in poper po želji

Postopek za jed fusilli bucati z jurčki

Na štedilnik postavim lonec z vodo, ko voda zavre jo posolimo in vanjo stresemo testenine fussile bucate. To vrsto testenin se ne da dobiti povsod po Sloveniji, če je nimate, lahko uporabite tisto vrsto pašte, ki vam bolj dopade.

fusilli bucati z jurčki_13

Med tem, ko se naša pašta kuha, pripravimo omako z jurčkov in smetane. Jurčke je potrebno najprej očistiti zemlje. Nobene gobe ni priporočljivo splahniti, sploh pa ne namakati v vodi, ker jo gobe rade vpijejo in tako izgubijo svojo čvrstost in okus.  Pod vodo jih splahnimo zelo nahitro in le če nam nikakor ne uspe gob očistiti. Očistimo jih tako, da jih pobrišemo z vlažno krpo in z nožem malo postrgamo stebla. Izven sezone se lahko poslužujemo zamrznjenih jurčkov in se temu koraku izognemo.

Očiščene jurčke narežemo na koščke. Pri jurčkih je bet je bolj kompakten zato ga zrežemo na manjše koščke, klobuk, ki pa je mehkejši zrežemo na rezine po celi dolžini.

fusilli bucati z jurčki_5

Ponev pristavimo na štedilnik in v njej najprej stopimo maslo na nizkem ognju in nato dodamo olivni olje. Pustimo, da se olivno olje in maslo malo segrejeta in dodamo nasekljano šalotko.

fusilli bucati z jurčki_10

Ko je šalotka popražena ji dodamo na kocke narezane bete jurčkov ter jih posolimo in popopramo. Pražimo jih 5 minut, da se zmehčajo, nato dodamo rezine jurčkovih klobukov in še par minut popražimo.

fusilli bucati z jurčki_17

Zmehčani jurčki spustijo svojo tekočino in nato jih zalijemo s smetano in kuhamo dokler se omaka ne začne gostit, tedaj je čas, da ji primešamo pašto.

fusilli bucati z jurčki_18

Fusilli bucati so testenine, ki jih ponavadi kuhamo 11 minut, da je “al dente”. Mi jo kuhamo 9 minut, nato jo odcedimo in primešamo omaki z jurčki in smetano ter jo zadnji 2 minuti pokuhamo kar v omaki tako, da testenine bolj vpijejo omako.

fusilli bucati z jurčki_23

Zadnji korak pa so zelišča. Tako peteršilj kot tudi drobnjak sesekljamo zadnji hip, da ohranita čim več okusa. Sesekljana zelišča posujemo po testeninah in premešamo.

fusilli bucati z jurčki_24

In tako je naša jed fusilli bucati z jurčki pripravljena, preložimo jo v servirne krožnike in postrežemo.

fusilli bucati z jurčki_25

Nasvet
Omaka z jurčki in smetano se krasno poda na doma narejene sveže rezance.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor