Frtalja z divjim hmeljem in pršutom
Frtalja je zelo preprosta jed, znana predvsem na Primorskem. K jajčkom, moki in mleku lahko primešamo različna zelišča, zelenjavo ali suhomesnate pridelke. Frtalja se lahko pripravi kot predjed, za prigrizke ali pa kot prilogo k glavnim jedem. Tokrat vam ponujam recept za frtaljo z divjim hmeljem in pršutom.
Frtalja z divjim hmeljem in pršutom – pripomočki:
- skleda
- metlica za stepanje
- ponev
Frtalja z divjim hmeljem in pršutom – sestavine:
(za 4 osebe za predjed):
- 4 srednje velika jajca
- 250 ml mleka
- 3 velike žlice moke
- šopek sveže ubranega divjega hmelja
- koščki pršuta
- maslo
- sol
- poper
Frtalja z divjim hmeljem in pršutom – postopek:
Najprej poparimo hmelj (cca. 3 min). Nato ga narežemo na majhne koščke.
V skledi zmešamo cela jajca in moko, počasi dodajamo mleko in na koncu še narezan divji hmelj. Pazimo, da ne preveč posolimo in popopramo, ker da že pršut poln okus.
V ponvi na maslu na hitro popečemo koščke pršuta (slika 1) in nato vlijemo jajčno maso (slika 2).
Pečemo na nizkem ognju pokrito s pokrovko cca. 10 min na obeh straneh (odvisno od debeline mase).