Frtalja z divjim hmeljem in pršutom
Print Friendly, PDF & Email

Frtalja je zelo preprosta jed, znana predvsem na Primorskem. K jajčkom, moki in mleku lahko primešamo različna zelišča, zelenjavo ali suhomesnate pridelke. Frtalja se lahko pripravi kot predjed, za prigrizke ali pa kot prilogo k glavnim jedem. Tokrat vam ponujam recept za frtaljo z divjim hmeljem in pršutom.

Frtalja z divjim hmeljem in pršutom

Frtalja z divjim hmeljem in pršutom – pripomočki:

  • skleda
  • metlica za stepanje
  • ponev

 Frtalja z divjim hmeljem in pršutom – sestavine:

(za 4 osebe za predjed):

  • 4 srednje velika jajca
  • 250 ml mleka
  • 3 velike žlice moke
  • šopek sveže ubranega divjega hmelja
  • koščki pršuta
  • maslo
  • sol
  • poper

Frtalja z divjim hmeljem in pršutom

Frtalja z divjim hmeljem in pršutom – postopek:

Najprej poparimo hmelj (cca. 3 min). Nato ga narežemo na majhne koščke.

V skledi zmešamo cela jajca in moko, počasi dodajamo mleko in na koncu še narezan divji hmelj. Pazimo, da ne preveč posolimo in popopramo, ker da že pršut poln okus.

Frtalja z divjim hmeljem in pršutom

V ponvi na maslu na hitro popečemo koščke pršuta (slika 1)  in nato vlijemo jajčno maso (slika 2).

Frtalja z divjim hmeljem in pršutom
Slika 1
Slika 2
Slika 2

Pečemo na nizkem ognju pokrito s pokrovko cca. 10 min na obeh straneh (odvisno od debeline mase).

Opomba
Divji hmelj v kulinariki ni tako pogosto uporabljen, kot marsikatera druga rastlina. Lahko ga uporabljamo na različne načine, recimo v rižoti, juhi, zelo okusen je tudi skupaj s pršutom in jajčki.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor