Fižolovka s klobaso
Print Friendly, PDF & Email

Jedi na žlico so vedno dobrodošle, ker dobro in lepo pogrejejo želodček, pa še slastne so. Fižolovka s klobaso je odlična in nastina jed. Poskusite, priprava ni težavna. 🙂

fizolovka-s-klobaso-11

Fižolovka s klobaso – pripomočki:

  • štedilnik
  • večja kozica in njen pokrov
  • kuhalnica
  • nož
  • deska za rezanje
  • vilica, žlica
  • palični mešalnik
  • manjša ponev
  • krožnik
  • lupilec krompirja
  • kozarec ali merica za tekočine (za prilivanje vode)

Fižolovka s klobaso – pripomočki:

  • 1 večja čebula
  • 1 strok česna
  • 2 manjša korenčka ali 1 večji
  • 4 srednje veliki krompirji
  • 500 g kuhanega rdečega ali rjavega fižola
  • cca. 7 žlic olivnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 para klobas (po želji)
  • sol in poper po okusu
  • pest nasekljanega peteršilja
  • tekoča voda

Fižolovka s klobaso – postopek:

Na štedilnik postavimo večjo kozico, v katero zlijemo nekaj žlic olja, cca. 4-5. Na deski za rezanje narežemo čebulo in česen. Operemo še korenček, ki ga prav tako narežemo na koščke. Ko se je olje v kozici nekoliko segrelo, vanj stresemo narezano čebulo, česen in korenček. Pustimo, da se vse skupaj nekoliko popraži, da čebula postekleni.

fizolovka-s-klobaso

Med tem olupimo krompir in ga narežemo na koščke. Stresemo ga v kozico in s kuhalnico premešamo. Pustimo, da se vse sestavine malo popražijo, ob robovih naj dobijo malenkost barve, ampak se ne smejo zažgati. Vse skupaj rahlo solimo in popramo, ter premešamo.

fizolovka-s-klobaso-1

V kozico nato prilijemo cca 2-3 dl vode, počakamo, da začne vreti, ogenj znižamo, kozico pokrijemo s pokrovom in pustimo, da se kuha cca. 10 minut.

fizolovka-s-klobaso-2

Nato premešamo in v kozico dodamo kuhan fižol. Če uporabljamo tistega iz pločevinke, mu prej odlijemo vso vodo. Zopet premešamo in dolijemo cca. pol litra vode. Pokrijemo s pokrovom in pustimo, da prične vreti.

fizolovka-s-klobaso-3

Ko zavre, v kozico dodamo še klobase, dolijemo še 3-5 dl vode, spet premešamo, pokrijemo in pustimo, da se kuha še cca. 40 minut. V tem primeru smo uporabili goveje klobase.

fizolovka-s-klobaso-5

Po pretečenem času, klobase odstranimo iz kozice, odložimo jih na krožnik.

fizolovka-s-klobaso-6

V kozico dodamo peteršilj, vzamemo palični mešalnik in vse skupaj dobro, gladko zmiksamo, do kolikor vam je ljubše, da je jed zmiksana.

fizolovka-s-klobaso-7

Na štedilnik postavimo manjšo ponev, v katero zlijemo par žlic olja in 2 žlici paradižnikove mezge. Paradižnikovo mezgo popečemo, oz. “pocvremo” za slabo minuto, ter jo zlijemo v kozico k fižolovki. Pazimo, da paradižnikove mezge ne zažgemo, kar se nam hitro lahko pripeti.

fizolovka-s-klobaso-9

fizolovka-s-klobaso-10

Fižolovko premešamo, ter preverimo, če nam gostota in slanost ustrezata. Nekateri imajo raje, da je gostejša, drugi da je redkejša. Po potrebi dodamo vodo, ter solimo in popramo. Po okusu.

fizolovka-s-klobaso-8

Klobase vrnemo v kozico in kuhamo še cca. 5 minut. Ugasnemo in še toplo postrežemo. 🙂

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor