Filana paprika
Filana paprika oziroma polnjena paprika je jed, ki jo poznamo skoraj vsi. Vsaka kuharica jo pripravi na svoj način, po spodnjem receptu pa jo pripravljamo pri nas. Marsikoga vonj in okus filanih paprik ponese v otroštvo. Filane paprike lahko skuhate tudi na zalogo, si po porcijah zamrznete ter jih odmrznete in pogrejete, ko jih želite.
Pripomočki za pripravo filanih paprik:
- posoda za kuhanje riža
- ponev za praženje čebule
- posoda za mešanje nadeva
- večja posoda za kuhanje
- nož
- stiskalec za česen
- deska za rezanje
- kuhalnica
Sestavine za pripravo filanih paprik
Za 6 filanih paprik:
- 100 g riža
- 500 g mletega puranjega mesa(po želji lahko tudi mleto mešano meso)
- 1/2 večje ali 1 manjša čebula
- 3 stroke česna
- 1 jajce
- sol, poper in peteršilj(lahko nasekljan svež ali suh)
- 6 rumenih paprik(lahko tudi manj, in iz preostale mase za polnjenje naredite čufte)
- 1l vode(po potrebi lahko več)
- 700 ml paradižnikove mezge(lahko tudi pelati ali paradižnikova mezga-le količino vode prilagodite)
- sol in poper
- olje
- 3 žlice moke
- 1 jušna kocka(sama uporabim govejo)
- ščep sladkorja
Postopek priprave filanih paprik:
Najprej se lotim priprave nadeva. Po navodilih proizvajalca skuhamo riž, vendar ne povsem do mehkega-naj bo malce “al dente”, saj se bo do konca se skuhal kasneje. Riž ohladimo. Na olju zlato-rjavo prepražimo sesekljano čebulo in jo ohladimo.
V posodi zmešamo mleto meso, kuhan riž, jajce, prepraženo čebulo, strt česen, sol, poper in peteršilj ter vse skupaj dobro premešamo. Nato pripravimo paprike. Papriki odrežemo zgornji del s pecljem vred in očistimo vsa semena ter paprike dobro umijemo in osušimo.
Ko imamo pripravljen nadev in paprike se lotimo priprave omake. V večji posodi na olju prepražimo moko, da rahlo porjavi. Med stalnim mešanjem vlijemo vodo in pazimo da ne nastanejo grudice moke. Dodamo še paradižnikovo mezgo, sol, poper, sladkor in jušno kocko ter vse skupaj zavremo. Ce je omaka pregosta dodamo še malo vode. Paprike napolnemo z nadevom in položimo v vrelo omako. Če nam ostane kaj nadeva, iz njega naredimo kroglice-čufte in jih prav tako polagamo v vrelo omako.
Kuhamo približno 1 uro na majhnem ognju. Vmes večkrat premešamo. Postrežemo s pire krompirjem ali kruhom.
Pa dober tek.