Enostavna, okusna in hitra rižota s puranom in zelenjavo
Pripravite enostavno, okusno in hitro pripravljeno rižoto s puranom in zelenjavo. Jed ni zahtevna za pripravo in je gotova v zelo kratkem času, primerna za vse, ki jim vedno zmanjkuje časa. Poleg enostavnosti in hitre priprave je ta rižota zelo okusna in lahka za prebavo. Pri nas jo imamo radi odrasli in otroci. Enostavna, okusna in hitra rižota s puranom in zelenjavo, morate jo poizkusiti …
Rižota s puranom in zelenjavo – pripomočki
- ponev s pokrovko
- kuhalnica
- penovka
- cedilo
- kozica
Rižota s puranom in zelenjavo – sestavine
(za 2 osebi)
- 200 g puranjih prsih zrezanih na poljubne koščke
- 200 g zamrznjene zelenjave
- 150 g integralnega riža
- 200 ml smetane za kuhanje
- sol
- poper
- mleta rdeča paprika
- origano
- česen v prahu
- olivno olje
Rižota s puranom in zelenjavo – postopek
Oljčno olje segrejemo v ponvi. Vanjo damo koščke puranjega mesa, jih solimo in popramo po lastnem okusu ter jih popečemo. Ko je meso rahlo rjavkaste barve (in v notranjosti pečeno) ga vzamemo iz ponve s pomočjo penovke. Olje od peke mesa naj ostane v ponvi. Meso pustimo počivati, uporabili ga bomo kasneje.
V ponev stresemo zmrznjeno zelenjavo (če ni ostalo dovolj olja ga dodamo), jo solimo in popramo po lastnem okusu, premešamo in pokrijemo s pokrovko ter dušimo 2 – 3 minute na zmernem ognju da se zelenjava odtali, vmes premešamo.
Nato po lastnem okusu dodamo česen v prahu, origano in mleto rdečo papriko ter zalijemo s pol kozarca vode, tako da zelenjava rahlo plava v vodi. Premešamo, pokrijemo in dušimo na rahlem ognju dokler se zelenjava ne zmehča (cca. 10minut). Medtem v slanem kropu z dodanim oljčnim oljem skuhamo riž.
Ko je zelenjava kuhana ji dodamo meso, ki je do sedaj počivalo, premešamo in pustimo 2 minuti, da se meso napije okusov.
Za tem dodamo smetano za kuhanje premešamo, in pokuhamo kakšno minutko, da smetana rahlo zavre in se prepoji okusov.
Riž odcedimo in ga dodamo k zelenjavno–mesni omaki, vse skupaj dobro premešamo in jed je pripravljena.
Pri serviranju lahko jed okrasimo s svežim peteršiljem, za boljši okus pa jo lahko potresemo s parmezanom ali kakim drugim ribanim sirom.
Pa dober tek!