Enolončnica z zelenjavo in mletim mesom
Enolončnica z zelenjavo in mletim mesom je preprosta jed, v kateri lahko uporabimo raznovrstno zelenjavo, ki je trenutno lokalno dosegljiva, ali tudi zelenjavo iz zamrzovalnika. Jed pa obogatimo še z malce mletega mesa, ki ga za boljši okus enolončnice najprej prepražimo.
Pripomočki za enolončnico z zelenjavo in mletim mesom:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za enolončnico z zelenjavo in mletim mesom:
Za 6 oseb:
- 400 g cvetače
- 200 g stročjega fižola
- 1 večja čebula (160 g)
- 2 korenčka
- 200 g gob (šampinjonov)
- 500 g mletega mesa (poljubnega)
- 4 stroki česna
- 2 lovorjeva lista
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- sol (ali domača vegeta s soljo)
- poper
- timijan
- 1,5 litra vode ali rahle jušne osnove
- 2 žlici olja
Postopek za enolončnico z zelenjavo in mletim mesom:
Za našo enolončnico najprej operemo in očistimo vso zelenjavo, olupimo čebulo ter česen.
Katero zelenjavo bomo uporabili, lahko izbiramo čisto po naših željah, oziroma tudi po tem, kaj je v določenem letnem času lokalno dosegljivo.
Najbolje je, da najprej začnemo z mesnim delom enolončnice. Nasekljamo čebulo in česen ter ju na olju na hitro prepražimo. Dodamo mleto meso in na višji temperaturi prepražimo še njega, da dobi že po vrhu raklo zlato – rjavo barvo. Ta zapečenost namreč da kasneje še poseben okus enolončnici.
Med tem imamo čas, da si narežemo zelenjavo. Kosi zelenjave so lahko čisto poljubne oblike in velikosti.
Sedaj v večjo posodo, kjer bomo kuhali enolončnico z zelenjavo in mletim mesom, damo vso zelenjavo razen gob, v mojem primeru šampinjonov. Na žlici olja za 2 do 3 minute vse na hitro popražimo ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo.
Ko zavre, dodamo prepraženo mleto meso ter začimbe: lovorjev list, mleto rdečo papriko, sol ali namesto soli malo domače vegete s soljo, poper ter timijan.
Pustimo vse, da rahlo vre 30 minut. Med tem na hitro popražimo gobe, kar v ponvi, kjer smo prej pražili meso.
Po pol ure kuhanja dodamo še popražene gobe ter enolončnico poskusimo, če potrebuje še dodatno sol ali katero drugo začimbo.
Pustimo še vreti 5 do 10 minut ter odstavimo iz kuhalne plošče.
Enolončnica je odlična takoj vroča, postrežena s kosom dobrega domačega kruha, lahko pa tudi s kakšno krompirjevo prilogo, pečeno polento ali kruhovimi cmoki.
Prav tako pa bo jed odlična tudi pogreta naslednji dan.
Dober tek! 😊