Enolončnica s čičeriko in mletim mesom
Ta enolončnica je pri nas nastala ob ideji, da vsi obožujemo boranjo, a nekaj beljakovin iz mesa bi raje zamenjali s čičeriko. Tako je nastala enolončnica s stročjim fižolom, čičeriko in mletim mesom.
Priprava jedi je enostavna, nato pa vse kuhamo v enem loncu.
Pripomočki za enolončnico s čičeriko in mletim mesom:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za enolončnico s čičeriko in mletim mesom:
Za 8 oseb:
- 500 g mletega mesa
- 700 g stročjega fižola
- 300 g korenčka
- 200 g kuhane čičerike
- 3 paradižniki ali 3 dl paradižnikove mezge
- 2 čebuli (150 g)
- 4 stroke česna
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- 4 lovorjevi listi
- sol
- poper
- 1 žlica olja
- 1,5 litra jušne osnove ali vode v katero zakuhamo 2 žlici domače začimbne mešanice
Postopek za enolončnico s čičeriko in mletim mesom:
Stročji fižol operemo, očistimo ter narežemo na poljubno velike kose. Pri nas se reže na približno 2 cm dolžine. Čičeriko skuhamo po navodilih, lahko pa kupimo tudi že kuhano in jo odcedimo. Operemo in očistimo korenček ter na drobno narežemo čebulo in česen.
Čebulo in česen na žlici olja na hitro popražimo in dodamo korenček. Oboje pražimo še par minut.
Dodamo mleto meso. Jaz najraje uporabim telečje ali govejo, lahko pa uporabite tako svinjsko meso, kot tudi mešanico svinjskega in govejega. Meso v česnom, čebulo in korenčkom pražimo tako dolgo, da povre tekočina, ki se izloči ob toplotni obdelavi mesa.
Sedaj dodamo paradižnikovo mezgo ali svež zmiksan paradižnik in vse zalijemo z vrelo jušno osnovo ali vrelo vodo, kateri smo dodali 2 veliki žlici domače začimbne mešanice. Nato dodamo še začimbe: sol, poper, lovorjeve liste, mleto rdečo papriko in dodamo stročji fižol.
Enolončnico s čičeriko in mletim mesom kuhamo približno 15 minut, nato dodamo že kuhano čičeriko, po potrebi še dosolimo.
Kuhamo še nadaljnih 15 minut in naša jed na žlico je gotova.
Zraven lahko naredimo le veliko porcijo sezonske solate s kosom kruha, saj je v enolončnici že vse od zelenjave, do mesa in čičerike.
Dober tek 🙂