Drugačne polnjene paprike v sočni omaki
Print Friendly, PDF & Email

Kulinariko doživljam kot igro, kar pomeni, da se v kuhinji rada igram — z okusi, oblikami, vonjavami in ne nazadnje tudi recepti. Polnjene paprike imamo vsi v družini radi, toda tokrat sem jih pripravila na poseben način. Poimenovala sem jih “drugačne polnjene paprike v sočni omaki”, ker so res nekoliko drugačne do “klasičnih” receptov. Kako se razlikujejo, bom predstavila v nadaljevanju, toplo pa vam priporočam, da si upate in jih pripravite, saj vam ne bo žal. Takšne omake ob polnjenih paprikah gotovo še niste poskusili! 🙂

 

PDrugacne polnjene paprike v socni omaki

Drugačne polnjene paprike v sočni omaki — pripomočki:

  • večja posoda
  • žlica
  • pravokoten pekač (velikost ni pomembna, mora biti le dovolj velik za 12 paprik)
  • 50 cm aluminijaste folije
  • pečica
  • kuhinjska deska
  • kuhinjski nož
  • sekljalnik (ni nujna oprema, toda prihrani čas in solze)

Drugačne polnjene paprike v sočni omaki — sestavine:

Za 12 paprik oz. 6 oseb:

  • 12 rumenih paprik
  • 500 g mletega mešanega mesa
  • 3 čebule
  • 1 rdeča paprika
  • 2 korenčka
  • 4 stroki česna
  • dva paradižnika
  • začimbe: 1 čajna žlička soli, pol čajne žličke popra, pol čajne žličke origana, 1 čajna žlička sladke mlete paprike, ščepec čilija, 1 čajna žlička začimbne mešanice
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 500 ml paradižnikove omake
  • 400 ml vode

Drugačne polnjene paprike v sočni omaki — postopek priprave:

Paprike najprej očistimo oz. izdolbemo in operemo.

Drugacne polnjene paprike v socni omaki

V posodo damo mleto meso. Čebulo, česen, korenje in rdečo papriko sesekljamo in dodamo k mesu. Ni treba čisto drobno sesekljati, da se bodo sestavine tudi v omaki bolj čutile. Bolj grobo sesekljamo ali narežemo s kuhinjskim nožem.

Drugacne polnjene paprike v socni omaki

Dodamo začimbe: sol, poper, sladko mleto papriko, čili (izpustite ga, če ne marate pekoče hrane), začimbo mešanico in čisto malo origana (ostalo shranite za pozneje). Premešamo. Na začimbah nikar ne skoparimo; one so jedro kulinarike in brez njih je vsaka jed pusta.

Drugacne polnjene paprike v socni omaki

Paprike napolnimo z zmesjo. Polnimo jih čisto do vrha, ne tako kot je po navadi v receptih za polnjene paprike, kjer jih polnimo do 3/4. Naše polnilo ne vsebuje riža, zato jih napolnimo do vrha. Brez skrbi — nekaj zmesi vam bo ostalo in tako tudi mora biti. Zato na začetku ni pomembna velikost zelenjave (npr. paprik, čebul, česna itd.). Višek polnila razporedimo po pekaču, ki smo ga predhodno naoljili, nato vanj položimo polnjene paprike.

Drugacne polnjene paprike v socni omaki

Paradižnika skuhamo in olupimo ter narežemo na četrtine. Paprike zalijemo s paradižnikovim sokom in vodo, dodamo pa tudi četrtine paradižnika. Na koncu potresemo preostanek origana.

Drugacne polnjene paprike v socni omaki

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač s paprikami pokrijemo z alu folijo in ga položimo v pečico. Paprike pečemo 90 minut.

Drugacne polnjene paprike v socni omaki

Po 90 minutah paprike odkrijemo in pustimo v pečici še 20 minut.

Drugacne polnjene paprike v socni omaki

Po 20 minutah so pečene in zapečene, omaka pa je zgoščena, a še vedno sočna.

Drugacne polnjene paprike v socni omaki

Tako pripravljene paprike so izrazito sočne, začimbe pa jim dajo poseben priokus. Pripravljene v pečici so čisto drugačne od tistih iz lonca, riža sploh ne boste pogrešali, ker je odveč, saj ga lepo nadomesti druga zelenjava, ki je sočnejša in intenzivnejša. Omaka … Uh, omaka pa je za prste polizat. 🙂 Dober tek!

Drugacne polnjene paprike v socni omaki

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor