Divji ohrovt s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Če želite poskusiti dobro in zdravo prilogo, ki jo lahko postrežete tako poleg ribjih kot mesnih jedi predlagam, da sledite spodnjemu receptu in pripravite divji ohrovt s krompirjem.
Divji ohrovt je izjemno zdrava in odporna rastlina, ki raste povsod. Poznamo jo tudi pod imenom raštika in je rastlina, ki zelo dobro skrbi za naš imunski sistem, pomaga uravnavati sladkor v krvi in znižuje holesterol. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov.

Pripomočki za pripravo divjega ohrovta s krompirjem:

  • ekonom lonec ali 4 in več litrski lonec za kuhanje s pokrovom
  • cedilo
  • palični mešalnik ali električni mikser ali tlačilka za krompir
  • deska in nož za rezanje
  • jušna žlica
  • kuhalnica
  • električni štedilnik

Sestavine za divji ohrovt s krompirjem

Za 4-5 oseb:

  • 1 kg krompirja
  • 800 g divjega ohrovta (samo listi brez stebla)
  • 8 žlic olivnega olja
  • 5 strokov česna
  • 100 g masla
  • voda
  • sol in poper po okusu

Priprava divjega ohrovta s krompirjem

Sveže liste divjega ohrovta operemo in jim odstranimo poškodovane dele. Liste nato zložimo enega na drugega in jih zvijemo skupaj.

Tako zložene liste denemo na desko za rezanje in jih narežemo na čim bolj tanke rezance. Tako se bo divji ohrovt skuhal nekoliko hitreje. Še preden se lotimo kuhanja, bi rada opozorila, da je divji ohrovt nekoliko bolj ‘groba’ rastlina, ki se kuha dlje časa, kot je to sicer značilno za druge vrste ohrovta, to še posebej velja v primeru, če za pripravo uporabimo večje in starejše liste.

Narezan ohrovt nekoliko posolimo in ga stresemo v ekonom lonec. Prelijemo z vodo, toliko, da je ohrovt pokrit, vse skupaj postavimo na štedilnik in kuhamo 40 minut. Ekonom lonec po poteku tega časa in po izpustu pare odpremo, vanj damo narezan krompir in nadaljujemo s kuhanjem še 20 minut oziroma dokler se krompir ne skuha. Če uporabljamo navadni lonec, najprej divji ohrovt v pokriti posodi ob zmernem vretju kuhamo uro in 15 minut. Po potrebi med kuhanjem dolijemo vodo. Seveda lahko med samim kuhanjem preverite kdaj je divji ohrovt dovolj kuhan.

Med tem časom očistimo in na manjše kvadratke narežemo krompir. Narezan krompir dodamo divjem ohrovtu in nadaljujemo z kuhanjem v pokriti posodi še 30 minut oziroma toliko časa da se krompir skuha (če uporabljate ekonom lonec, se držite navodil zgoraj).

Po poteku tega časa krompir in divji ohrovt odstranimo z ognja in precedimo skozi cedilo. Lonec postavimo nazaj na ogenj in vanj raztopimo maslo ter na njem na hitro, samo za nekaj sekund, da zadiši, popražimo olupljen in na drobno nasekljan česen.

Lonec takoj odstranimo z ognja in dodamo še vroč odcejen krompir z divjim ohrovtom. Sestavine nato združimo tako da jih pretlačimo s tlačilko za krompir ali pa uporabimo palični mešalnik, mikser.

Tako narejeni masi dodamo še 8 žlic olivnega olja, sol in poper po okusu in vse skupaj premešamo s pomočjo kuhalnice.

Divji ohrovt s krompirjem je pripravljen.

Uživajte v okusu!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor