Dežnikarice pečene na maslu s sirom
Pri vseh gobah naših gozdov in travnikov je dežnikarica ali marela še prav posebna poslastica. Je izredno okusna in ravno zaradi te svoje aromatičnosti ne potrebuje nobene večje obdelave v kulinariki. Enostavno je najboljša popečena na čistem maslu.
Pripomočki za dežnikarice na maslu s sirom
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za dežnikarice na maslu s sirom
Za 2 osebi:
- 5 do 6 dežnikaric
- 70 g masla
- 70 g sira (poljubnega)
- česen v prahu
- sol
Priprava dežnikaric pečenih na maslu s sirom
Dežnikaricam odstranimo peclje (pecljev ni potrebno zavreči, ampak se dajo prav tako uporabiti v gobovih omakah, juhah, itd.) in jim klobuke pod tekočo vodo na hitro splaknemo. Gob nikoli ne namakamo v vodi, saj le to hitro vsrkajo. Klobuke razrežemo po želji na 2 ali 4 dele, rahlo posolimo in posujemo s česnom v prahu.
V ponvi raztopimo maslo (če imamo prečiščeno maslo ghee, je le to še boljše za peko) in pustimo, da se ponev dobro segreje. Nato položimo kose dežnikaric na vročo ponev in jih na močni temperaturi na eni strani pečemo največ 2 minuti. Gledamo, da dobi zapečena stran tako lepo, zlato rjavo zapečeno povrhnico.
Kose dežnikarice obrnemo in na zapečeno stran posujemo malo ribanega sira. Temperaturo zmanjšamo na srednje in tako še 2 do 3 minute pečemo kose na tej strani. Posodo pokrijemo s pokrovko, da se bo med pečenjem zaradi vročega zraka v posodi stopil tudi sir na vrhu.
Dežnikarice pečene na maslu s sirom postrežemo takoj, še vroče kar iz ponve. Odlične so kar s kosom kruha in porcijo solate, seveda pa je obrok še bolj okusen s kakšno krompirjevo prilogo: svaljki, njoki, pire krompir, itd.
Dober tek! 😊