Cvetačno mesna zloženka – musaka
Ena od številnih različic musake je tudi cvetačna musaka ali mesna zloženka s cvetačo. Njena posebnost je v tem, da se z njo izognemo ogljikovim hidratom in je zato jed manj kalorična.
Njena priprava je povsem enostavna, jed pa zelo okusna in jo lahko postrežemo tako za kosilo kot tudi za večerjo.
Pripomočki za cvetačno mesno zloženko
- pekač velikosti 30 x 22 cm
Sestavine za cvetačno mesno zloženko
Za 4 osebe:
- 500 g mletega mesa
- 1 čebula (120 g)
- 3 stroki česna
- 150 g korenčka (opcijsko tudi grah ali koruza)
- 3 dl paradižnikove mezge
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1 žlica olja
- timijan ali majaron
- sol
- poper
- 150 g sira (poljubnega)
- 1 manjša cvetača (800 g)
- 300 ml bešamela
Postopek za cvetačno mesno zloženko
Za cvetačno mesno zloženko – musako najprej pripravimo mesno omako. Čebulo in česen sesekljamo in ju popražimo na olju. Dodamo korenček ter mleto meso. Opcijsko lahko dodamo tudi malo graha ali koruze, če ju imamo pri roki.
Pražimo tako dolgo, da ne izpari vsa tekočina, nato dodamo začimbe: sol, poper, timijan ali majaron, mleto rdečo papriko ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. Omako vremo 15 do 20 minut na nizki temperaturi.
Med tem si pripravimo cvetačo ter bešamel. Ker bešamela zaradi vsebnosti moke dosti ljudi ne želi uporabljati, lahko namesto tega pripravimo preliv iz 1 razžvrkljanega jajca, 200 ml kisle smetane ter malo soli in popra.
Cvetačo očistimo, operemo in damo cvetačne cvetove v osoljeno vrelo vodo pokuhati za samo za 2 do 3 minute (lahko jih tudi zgolj poparimo).
Zmehčano cvetačo narežemo na približno 1 cm debele rezine. V pekač (posodo za pečenje v pečici) polagamo te cvetačne rezine eno ob drugo. Pripravimo si tudi mesno omako ter bešamel oz. polivko.
Sedaj prelijemo cvetačo z bešamelom oz. polivko ter na to nadevamo mesno omako. Ponovimo celoten postopek, dokler nam ne zmanjka sestavin.
Čisto vrhnja plast naj bo cvetača, katero prelijemo s preostankom preliva ter posujemo s poljubnim ribanim sirom. Jaz sem vzela ribano mocarelo.
Cvetačno mesno zloženko – musako pečemo 30 do 35 minut na 180 °C, klasične peke. Če jo pečemo na ventilaciji, potem jo za 20 minut pokrijemo s pokrovom ali aluminijasto folijo in jo odkrijemo zadnjih 10 do 15 minut pečenja.
Po pečenju jo pustimo 5 minut na sobni temperaturi, nato razrežemo in postrežemo. Zraven se priležejo vse krompirjeve priloge, lahko pa jo uživamo zgolj s porcijo sezonske solate.
Dober tek 🙂