Cvetača in brokoli v sirovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Zima je čas, ko na vrtu raste ta odlična zelenjava – cvetača in brokoli. Le-ta je polna okusov, pripravimo jo lahko na tisoče načinov, seveda pa jo lahko jemo tudi surovo. Cvetača in brokoli v sirovi omaki je le ena od mnogih različic, drži pa, da je okus edinstven. Lahko jo serviramo kot prilogo vendar verjemite mi, da bo zadostovala tudi kot glavna jed.

Cvetaca in brokoli v sirovi omaki (11)Pripomočki za pripravo cvetače in brokolija v sirovi omaki:

  • pekač
  • ribežen
  • nož
  • posoda za kuhanje
  • metlica za mešanje

Sestavine za pripravo cvetače in brokolija v sirovi omaki:

  • 250 g cvetače
  • 250 g brokolija
  • žlička olivnega olja
  • 50 g masla
  • 50 g naribanega parmezana
  • 300 ml mleka
  • 200 g naribanega sira (edamec ali tilzit)
  • sol
  • poper
  • 50 g moke
  • 200 g kisle smetane

Postopek priprave cvetače in brokolija v sirovi omaki:

Cvetačo in brokoli narežemo na male kose in operemo.

Cvetaca in brokoli v sirovi omaki (14)Vse skupaj kuhamo v osoljenem kropu približno 10 minut.

Cvetaca in brokoli v sirovi omaki (15)Ko sta cvetača in brokoli kuhani jih odcedimo in pustimo nekaj minut, da se ohladijo.

Cvetaca in brokoli v sirovi omaki (2)V posodi bomo stopili maslo, dodali moko ter vse skupaj premešali.

Cvetaca in brokoli v sirovi omaki (16)Ko se bo maslo popolnoma stopilo bomo dodali mleko. Zmes bomo, s pomočjo metlice, neprestano mešali, da se ne bi naredila grudice.

Ko se omaka nekoliko zgosti dodamo kislo smetano in naribane sire.

Na koncu omako odstavimo iz ognja, solimo in popramo. Tako, naša omaka je sedaj pripravljena.

Cvetaca in brokoli v sirovi omaki (5)Pekač bomo namazali z olivnim oljem. Vanj bomo položili kuhano cvetačo in brokoli. Pazimo, da zapolnimo vse luknje, da nam ne bi sirova omaka ušla na dno pekača.

Cvetaca in brokoli v sirovi omaki (6)Ko smo sestavili na krasen mozaik barv polijemo čez sirovo omako.

Cvetaca in brokoli v sirovi omaki (7)Dodamo parmezan in potisnemo v pečico. Cvetačo in brokoli v sirovi omaki bomo pekli približno pol ure na 200 °C.

Cvetaca in brokoli v sirovi omaki (9)Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Sandran

Naj se na kratko predstavim ... Moje ime je Sandra in sem Primorka :) Že, kot otrok sem rada mami pomagala v kuhinji, no takrat je to bilo le packanje, ampak kljub temu, sem v tem uživala. Z mamo sva imeli majhno kuhinjo in seveda velikokrat ni bilo prostora, da bi pripravili kaj posebnega. Zato sem si vedno govorila "ko bom velika, bom imela veliko kuhinjo" in željo sem si tudi izpolnila. Ne morem zdaj reči, da imam zelo veliko kuhinjo, vendar imam veliko prostora za moj hobby. Uživam v pripravi hrane, prebiranju receptov, pripravi menijev itd. Najbolj pa uživam, ko družinski člani ali prijatelji pohvalijo jed in s tem je ves trud poplačan :) Želim vam veliko užitkov ob prebiranju svojih receptov!

Dodaj odgovor