Cvetača in brokoli v sirovi omaki
Zima je čas, ko na vrtu raste ta odlična zelenjava – cvetača in brokoli. Le-ta je polna okusov, pripravimo jo lahko na tisoče načinov, seveda pa jo lahko jemo tudi surovo. Cvetača in brokoli v sirovi omaki je le ena od mnogih različic, drži pa, da je okus edinstven. Lahko jo serviramo kot prilogo vendar verjemite mi, da bo zadostovala tudi kot glavna jed.
Pripomočki za pripravo cvetače in brokolija v sirovi omaki:
- pekač
- ribežen
- nož
- posoda za kuhanje
- metlica za mešanje
Sestavine za pripravo cvetače in brokolija v sirovi omaki:
- 250 g cvetače
- 250 g brokolija
- žlička olivnega olja
- 50 g masla
- 50 g naribanega parmezana
- 300 ml mleka
- 200 g naribanega sira (edamec ali tilzit)
- sol
- poper
- 50 g moke
- 200 g kisle smetane
Postopek priprave cvetače in brokolija v sirovi omaki:
Cvetačo in brokoli narežemo na male kose in operemo.
Vse skupaj kuhamo v osoljenem kropu približno 10 minut.
Ko sta cvetača in brokoli kuhani jih odcedimo in pustimo nekaj minut, da se ohladijo.
V posodi bomo stopili maslo, dodali moko ter vse skupaj premešali.
Ko se bo maslo popolnoma stopilo bomo dodali mleko. Zmes bomo, s pomočjo metlice, neprestano mešali, da se ne bi naredila grudice.
Ko se omaka nekoliko zgosti dodamo kislo smetano in naribane sire.
Na koncu omako odstavimo iz ognja, solimo in popramo. Tako, naša omaka je sedaj pripravljena.
Pekač bomo namazali z olivnim oljem. Vanj bomo položili kuhano cvetačo in brokoli. Pazimo, da zapolnimo vse luknje, da nam ne bi sirova omaka ušla na dno pekača.
Ko smo sestavili na krasen mozaik barv polijemo čez sirovo omako.
Dodamo parmezan in potisnemo v pečico. Cvetačo in brokoli v sirovi omaki bomo pekli približno pol ure na 200 °C.