Čufti
Mesne cmočki, kroglice, tako imenovani čufti v paradižnikovi omaki, obožujejo prav vse starostne generacije. V kratkem času lahko pripravite zelo okusno kosilo.
Čufti – pripomočki:
- skleda
- ponev
- lonec
- cedilo
Čufti – sestavine:
- 500 g mešanega mletega mesa
- 2 rezini kruha
- 1 dl mleka
- 6 žlic krušnih drobtin
- žlička domače vegeta
- 1 manjša čebula
- 1 jajce
- strok česna
- peteršilj
- poper
- sol
- 1/2 l paradižnikovega pireja
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlici moke
- 1/2 dl olja
- 1 manjša paprika
- vejica luštreka
Čufti – postopek:
Kruhovi rezini namočimo v mleko in pustimo, da se zmehča.
V ponvi segrejemo žlico olja in dodamo na drobno nasekljano čebulo in česen ter za kratek čas pražimo. Ko se ohladi, vsebino dodamo k mesu. Prav tako dodamo drobtine, ožeti kruhovi rezini, jajce, sol, poper, peteršilj, domačo vegeto.
Iz sestavin ugnetemo maso iz katere bomo oblikovali cmočke. Če je masa preredka, dodamo še drobtine.
Mesne cmočke povaljamo v drobtinah in jih v ponvi na hitro opečemo.
V drugi posodi naredimo prežganje tako, da na malo olja prepražimo žličko sladkorja in dodamo 2 žlici moke. Dolijemo vodo in dodamo paradižnikov pire. Solimo po okusu.
Ko nam omaka zavre, dodamo čufte, manjšo papriko v celem kosu in vejico luštreka. Zmanjšamo ogenj in pustimo kuhati cca. 30 minut.
Čufte postrežemo z različnimi prilogami in sicer vse od klasičnega pireja do raznih testenin.