Čičerikini polpeti (falafel)
Čičerikini polpeti ali falafel so polpeti s čičeriko in krompirjem. Ponudimo jih lahko kot prigrizek, odlično pa se podajo z mešano solato. V kolikor želimo, jih tudi lahko vložimo v palačinko ali tortiljo, dodamo zelenjavo in tako pridobimo odlično arabsko jed. Le poskusite jih!
Pripomočki za pripravo čičerikinih polpet:
- posoda za kuhanje
- posoda za mešanje
- krožnik
- vilica
- posoda za cvrtje
- blender
Sestavine za pripravo čičerikinih polpet:
(za približno 9 polpet)
- 2 srednje velik krompir
- 200 g čičerike predhodno kuhane
- ščep pinjol ali mandljev
- 1 strok česna
- naribana lupina 1 limone
- 100 g krušnih drobtin
- 50 g sezama
- sol
- poper
- rastlinsko olje
Postopek priprave čičerikinih polpet:
Krompir olupimo, zrežemo na kose in ga kuhamo do mehkega.
V blender stresemo čičeriko, ki smo jo predhodno skuhali ali imeli že skuhano v pločevinki.
Dodamo česen in pinjole in vse skupaj miksamo.
Maso preselimo v posodo in ji dodamo limonino lupinico.
Krompir odcedimo in ga z vilico pretlačimo in dodamo čičeriki.
Solimo in popramo ter vse skupaj dobro premešamo in pretlačimo z vilico.
V krožnik stresemo drobtine in sezam in premešamo.
Sedaj bomo oblikovali kroglice. Najlažje je, če si pomagamo z žlico, vanjo damo maso in jo z rokami oblikujemo v kroglico. Kroglico nato povaljamo v krušne drobtinice in sezam.
Čičerikini polpeti ali falafel so sedaj pripravljeni.
V posodi segrejemo olje in jih cvremo, le minuto ali 2, ker so zelo hitro narejeni.
Postavimo jih na kuhinjski papir, ki bo vpil odvečno olje in postrežemo. Kot sem napisala jih lahko postrežemo s pomfrijem, solato ali pa v tortilji.
Dober tek!