Chili con carne
Chili con carne je legendarna bolj gosta jed na žlico. Pravijo, da je to jed za bolj pogumne, kajti chili con carne obljublja obilo pekočega in eksplozijo okusov začimb. Moč pekočega lahko uravnavamo sami, s tem ko izberemo koliko in katere čilije bomo dodali, vendar še vedno mora biti pekoče, kajti drugače to ne bo več chili con carne. Prav tako je dovoljeno stopiti v lasten izbor kakšne ljube začimbe, vendar obvezna sestavina chili con carne, ki je nikakor ne smemo izpustiti so: čili, cimet, kumina, čokolada in črno pivo. Kuhanje je povsem enostavno, kajti celotno jed skuhamo v enem loncu in sestavine samo dodajamo in kuhamo.
Chili con carne – pripomočki:
- večji lonec
- kuhalnica
- deska za rezanje
- nož
- ribeželn
Chili con carne – sestavine:
Za cca. 5 litrov jedi oz. okoli 10 obrokov
- 1 kg mletega mesa (700 g govedine, 300 g svinjine)
- 2 veliki rdeči čebuli
- 3 stroke česna
- cca . 50 ml olja
- 400 g rdeče paprike
- 200 g korenčka
- 80 g gomoljne zelene
- 400 g svežih čilijev (izberemo bolj blage sorte, le eden ali dva naj bosta res bolj pekoča)
- 1 žlička čilija v prahu ali čili v kosmičih
- 1 velika žlica mlete kumine
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 cimetova palčka
- 1 kavna žlička cimeta v prahu
- 1 rebro črne čokolade
- 250 ml črnega piva
- 500 ml paradižnikovih pelatov v koščkih
- 500 ml paradižnikovega pireja
- 3 pločevinke po 400 g rdečega fižola
- 1 pločevinka 200 g koruze
Chili con carne – postopek:
Na maščobi najprej spražimo nasekljano rdečo čebulo, samo toliko, da postekleni. Nato dodamo strt česen in žličko čilijevih kosmičev. Še rahlo popražimo in nato praženo čebulo odstranimo iz lonca.
Po potrebi dodamo še malo maščobe in v istem loncu pražimo mleto meso, do suhega – pomeni, da izpari vsa voda. Nato dodamo prej prepraženo čebulo in premešamo.
Rdečo papriko narežemo, korenček in gomolj zelene naribamo in dodamo k mesu.
Uporabimo čilije katere imamo na voljo, pomeni sveže ali zmrznjene. Izberemo bolj blage sorte, le eden ali dva naj bosta bolj ostra. Čilije očistimo in narežemo.
Tudi čilije dodamo v lonec. Dodamo tudi kumino, koriander, premešamo in dušimo dalje.
Sestavine katere ne smejo manjkati: črno pivo, čokolada in cimet.
K dušenemu mesu sedaj prilijemo pivo.
Dodamo cimetovo palčko in cimet v prahu.
Primešamo pelate v koščkih in paradižnikov pire.
Dodamo rebro črne čokolade.
Poskusimo in ugotovimo ali je dovolj slano in dovolj pekoče. Če želimo ostrino povečati, dodamo še sveže ali sušene čilije, lahko tudi čilijev prah. Premešamo in na rahlem ognju kuhamo 1 in pol ure. Občasno vmes premešamo.
Dodamo še fižol in koruzo ter na blagem ognju kuhamo še pol ure.
Po pretečenem času kuhanja, naj chili con corne odstoji vsaj pol ure, še bolje več.
Postrežemo s kosom belega kruha in zabava se naj prične.
Dober tek!