Chili con carne za prste obliznit
Chili con carne je mehiška jed na žlico, ki se odlično prileže zlasti v mrzlih dneh, saj nas s svojo toploto in pikantnostjo še kako pogreje. Pomembno je, da ga res dobro začinimo.
Chili con carne – pripomočki za pripravo:
- ni posebnih pripomočkov
Chili con carne – sestavine:
Za 4 do 6 oseb:
- 400 g mletega mešanega mesa
- 4 žlice oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 2 večji čebuli
- 1 zelena paprika
- 400 ml paradižnikove mezge
- 1 majhen čili
- začimbe: jušna žlička soli, popra, origana, začimbne mešanice, kumine
- košček črne čokolade
- 500 ml jušne osnove
- voda po potrebi
- 180 g koruze
- 180 g rdečega fižola
Postopek priprave
Mleto meso najprej popečemo na srednjem ognju z malo olja.
Meso dušimo do zlato rjave barve in ga nato odstavimo (lahko v kak krožnik). V kozico ali ponev dodamo še malo olja in na to sesekljano čebulo in česen. Solimo in pražimo, dokler ne porumeni.
Nato dodamo paradižnikovo mezgo in jušno osnovo ter premešamo. Kuhamo nekaj minut.
Dodamo še začimbe: sol, poper, origano, kumino, mešanico začimb. Lahko dodamo tudi žlico paradižnikovega koncentrata (po želji). Mešamo in kuhamo še pet minut.
V kozico vrnemo meso in dodamo še koruzo ter fižol. Po potrebi dodamo še tople vode.
Kuhamo 15 minut. Nato dodamo še na koščke narezano zeleno papriko in čili ter kuhamo še do 10 minut, ne predolgo, da se paprika ne razkuha.
Naš chili con carne za prste obliznit je pripravljen, vanj lahko dodamo še sesekljan peteršilj, sicer pa samo čaka, da uživamo v okusih, ki smo jih pripravili. Lahko jeste samega s kruhom, lahko dodate riž ali tortilje, marsikaj je možno kombinirati zraven.
Dober tek!