Chili con carne z mleto govedino
Print Friendly, PDF & Email

Chili con carne po naše pomeni mehiški golaž, čeprav prihaja originalno iz Teksasa. Je odlična, okusna jed močnih začimb, tradicionalno pripravljena iz govejega mesa, fižola in paradižnika, katere ostrino oz. pekočino lahko prilagajamo našemu okusu.

Pripomočki za chili con carne z mleto govedino:

  • Ni posebnih pripomočkov

Sestavine za chili con carne z mleto govedino:

Za 6 oseb:

  • 500 g govejega mesa
  • 400 g paprike
  • 400 g rdečega fižola
  • 200 g koruze
  • 400 g čebule
  • 4 stroki česna
  • 200 ml pelatov (ali svež paradižnik)
  • 2 žlici paprike v prahu
  • 3 lovorjevi listi
  • sol ali domača vegeta
  • poper
  • kumina
  • timijan
  • bazilika
  • 1 dimljen čili (opcijsko)
  • 1 žlica olja
  • 1 liter vode ali jušne osnove
  • 10 g temne čokolade (opcijsko)

Postopek za chili con carne z mleto govedino:

Vse glavne sestavine si pripravimo na sobno temperaturo. Potrebujemo goveje meso narezano na kocke 2 x 2 cm, ali mleto goveje meso. Kuhan rdeč fižol, kuhano koruzo v zrnju, svežo papriko (jaz sem vzela dve barvi, da bo jed bolj barvita) in svež paradižnik ali pelate ter seveda čebulo in česen.

Čebulo in česen na hitro popražimo na olju. Dodamo narezano ali mleto meso ter pražimo toliko časa, da tekočina povre. Sedaj dodamo dve žlici mlete rdeče paprike in skozi mešamo, da se paprika ne prismodi in nato jed greni. Ko paprika “zadiši”, to je približno po eni do dveh minutah praženja na srednji temperaturi, zalijemo z malo tople vode ter dodamo svežo papriko, ki smo jo narezali na drobne koščke.

Popražimo še 2 do 3 minute, dodamo koruzo in pelate ali na drobno narezan svež paradižnik ter zalijemo z vročo vodo ali jušno osnovo. Dodamo vse začimbe: sol ali domačo vegeto, poper, lovorjeve liste, timijan, baziliko, kumino ter čili ali še bolje dimljen čili, če želimo rahlo pekočo jed.

Na nižji temperaturi kuhamo chili con carne z mleto govedino tako dolgo, dokler meso ni “al dente” kuhano. Pri mletem mesu je to približno pol ure, pri narezani govedini na kocke pa nekje 45 minut. Sedaj šele dodamo kuhan fižol in še pustimo vreti na nizki temperaturi nekje 15 do 20 minut.

V chili con carne z mleto govedino lahko čisto na koncu vmešamo tudi 2 koščka temne čokolade, če želimo dobiti rahlo sladkast okus. Jed postrežemo z rižem ali raznimi mehiškimi kruhki, kot so tortilje, tortilja čips ali kar z veliko porcijo sezonske solate.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor