Bučna pita iz vlečenega testa
Kraljica poletnih pit je zame sigurno bučna pita iz vlečenega testa. Zanjo lahko uporabimo katerekoli jedilne bučke.
Prav tako lahko pri sestavi le te uporabimo vso našo domišlijo in želje. Lahko naredimo pito zgolj iz bučk, lahko pa jo kombiniramo z mesom, stročnicami kot so leča, čičerika ali soja. V vsakem primeru bo pita osvežilna, poletna jed.
Pripomočki za bučno pito:
- pečica
- kuhinjski čopič
Sestavine za bučno pito:
Za 4 osebe:
- 400 g bučk
- 300 g listov tankega vlečenega testa
- 150 g mletega mesa (poljubnega)
- 100 g kuhane leče
- 100 g pora
- 3 stroki česna
- 1 čebula (120 g)
- 1 žlička mlete paprike
- sol
- poper
- 1 žlica olja
Premaz:
- 3 žlice olja
- 1,5 dl vode
- ščepec soli
Postopek za bučno pito:
Bučna pita iz vlečenega testa najprej zahteva pripravo zelenjave: očistimo, operemo in osušimo: por, čebulo, česen in bučke.
Por, čebulo in česen na drobno nasekljamo. Bučki izdolbimo semena in če ima debelejšo lupino, jo olupimo. Jaz je tokrat nisem lupila, saj so bile bučke domače in mlade.
Za konec priprave še naribamo bučke. Pustimo jih na strani, da počivajo in bodo tako oddale nekaj tekočine.
Vzamemo poljubno mleto meso ter lečo. Lečo lahko uporabimo tako kuhano, ali jo skuhamo sami.
Sedaj vse skupaj prepražimo: por, čebulo, česen, meso in lečo ter dodamo začimbe: mleto rdečo papriko, sol in poper. Pustimo, da se polnilo delno ohladi.
Med tem časom pekač premera 26 cm dobro premažemo z oljem. Na dno lahko položimo tudi papir za peko, tako se nam pita ne bo primila na pekač.
Sedaj v pekač položimo prvo plast tankega vlečenega testa, ki ga potegnemo navzgor preko stranic. Nato ga poškropimo ali s čopičem premažemo z razžvrkljano mešanico treh žlic olja in vode.
Sedaj po testu potrosimo pest polnila. Na to zopet položimo oziroma rahlo namečkamo naslednjo plast testa, poškropimo ali premažemo z mešanico olja in vode ter zopet posujemo pest polnila.
Tako delamo dokler nam ne zmanjka sestavin, a pazimo, da je na vrhu pite plast testa. Oziroma še bolje je, če položimo na vrh dve plasti testa. To vrhnjo plast sedaj prelijemo s prelivom iz vode in olja, kar nam je še ostalo. Ter večkrat prepičimo z zobotrebcem.
Bučna pita iz vlečenega testa bo pečena nekje v 40 minutah na 180 °C. Pečeno pustimo 5 do 10 minut, da počiva, nato jo razrežemo in postrežemo z jogurtom ali porcijo sezonske solate.
Dober tek 🙂