Bučkine palačinke
Običajno si privoščimo palačinke z marmelado ali skuto in seveda z nutello. Danes pa so na vrsti palačinke za manj sladkosnede, za tiste, ki zagovarjajo zelenjavo – bučkine palačinke.
Bučkine palačinke – pripomočki:
- skleda
- ribež
- ponev
- vilica
- žlica
- lopatica
- krožnik
Bučkine palačinke – sestavine:
- 2 mladi bučki
- 2 jajci
- 3 žlice trdega ribanega sira
- 2 žlici moke
- listki bazilike
- čili (po želji, neobvezno)
- poper
- muškatni orešček
- 4 žlice olja
Bučkine palačinke – postopek:
Bučki operemo pod vodo, jih na ribež naribamo, osolimo in pustimo, da se odtečejo. Med tem v skodeli razžvrkljamo jajci, katerima dodamo moko, trdi sir, nasekljane liste bazilike, čili (neobvezno), poper, sol, malo muškatnega oreščka in na koncu ožete bučke.
Pazimo, da bučke res temeljito ožamemo, ker v nasprotnem primeru bodo palačinke preveč zdrizaste. Vse sestavine zmešamo skupaj in povežemo.
V ponvi segrejemo olje in z žlico polagamo kupčke, katere z žlico oblikujemo v palačinke. Na ne preveliki temperaturi jih spečemo z obeh strani.