Brokolijev pire
Print Friendly, PDF & Email

Ste se naveličali pire krompirja, pripravljenega na klasičen način? Bi radi nekaj spremenili in poskusili nekoliko drugačen, a kljub temu zelo okusno pripravljen pire? Potem vam predlagam, da poskusite brokolijev pire in presenetite svoje domače z malo drugačnim pirejem.

Pripomočki za pripravo brokolijevega pireja:

  • večji lonec za kuhanje s pokrovom
  • deska in nož za rezanje sestavin
  • električni mikser ali tlačilka za krompir
  • cedilo
  • štedilnik

Sestavine brokolijev pire

Kot priloga za 4-5 oseb:

  • 800 g svežega brokolija
  • 1 kg krompirja
  • 130 g masla
  • 1,2 dl mleka
  • sol in poper po okusu

Priprava  brokolijevega pireja:

Najprej očistimo in narežemo cvetove brokolija. Na drobno narežemo tudi stebelne dele, nato olupimo in na manjše kose narežemo tudi krompir. Narezane sestavine damo v velik, približno 5 litrski lonec in vanj vlijemo vodo. Količina vode naj bo tolikšna, da pokrije vse sestavine v loncu. Dodamo še malo soli in popra po okusu, lonec postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj in v pokriti posodi kuhamo približno 30 minut (lahko tudi manj, odvisno od sorte krompirja), toliko, da sta krompir in brokoli kuhana.

Po poteku tega časa posodo odstavimo s štedilnika in odcedimo brokoli in krompir.

V  lonec vlijemo mleko, dodamo odtehtano količino masla in vse skupaj postavimo na tihi ogenj za 1-2 minutki, da se maslo v mleku nekoliko raztopi.

Odcejen in še vroč kuhan brokoli s krompirjem stresemo k mleku in maslu, ter lonec odstranimo z ognja. Vse skupaj najprej na rahlo premešamo. Vzamemo električni mikser ali tlačilko za krompir  in vse skupaj zmiksamo oz. pretlačimo.

Brokolijev pire je pripravljen. Postrežemo ga lahko kot prilogo bodisi k mesnemu ali ribjemu obroku.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor