Brokolijev pire
Ste se naveličali pire krompirja, pripravljenega na klasičen način? Bi radi nekaj spremenili in poskusili nekoliko drugačen, a kljub temu zelo okusno pripravljen pire? Potem vam predlagam, da poskusite brokolijev pire in presenetite svoje domače z malo drugačnim pirejem.
Pripomočki za pripravo brokolijevega pireja:
- večji lonec za kuhanje s pokrovom
- deska in nož za rezanje sestavin
- električni mikser ali tlačilka za krompir
- cedilo
- štedilnik
Sestavine brokolijev pire
Kot priloga za 4-5 oseb:
- 800 g svežega brokolija
- 1 kg krompirja
- 130 g masla
- 1,2 dl mleka
- sol in poper po okusu
Priprava brokolijevega pireja:
Najprej očistimo in narežemo cvetove brokolija. Na drobno narežemo tudi stebelne dele, nato olupimo in na manjše kose narežemo tudi krompir. Narezane sestavine damo v velik, približno 5 litrski lonec in vanj vlijemo vodo. Količina vode naj bo tolikšna, da pokrije vse sestavine v loncu. Dodamo še malo soli in popra po okusu, lonec postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj in v pokriti posodi kuhamo približno 30 minut (lahko tudi manj, odvisno od sorte krompirja), toliko, da sta krompir in brokoli kuhana.
Po poteku tega časa posodo odstavimo s štedilnika in odcedimo brokoli in krompir.
V lonec vlijemo mleko, dodamo odtehtano količino masla in vse skupaj postavimo na tihi ogenj za 1-2 minutki, da se maslo v mleku nekoliko raztopi.
Odcejen in še vroč kuhan brokoli s krompirjem stresemo k mleku in maslu, ter lonec odstranimo z ognja. Vse skupaj najprej na rahlo premešamo. Vzamemo električni mikser ali tlačilko za krompir in vse skupaj zmiksamo oz. pretlačimo.
Brokolijev pire je pripravljen. Postrežemo ga lahko kot prilogo bodisi k mesnemu ali ribjemu obroku.
Dober tek. 🙂