Božanski sladko-kisli piščanec iz voka
Print Friendly, PDF & Email

Piščanec iz voka je ena izmed mojih najljubših jedi. Res je božanski, saj niti ne vem, kako drugače bi ga opisala. Navadno ga jemo v kitajskih restavracijah, toda doma lahko naredite enako ali celo bolj okusnega, dodate mu zelenjavo, testenine in ob tem naredite vrhunsko omako. Mmm, odlično! Sladko-kisli piščanec iz voka si zasluži, da ga vsaj enkrat pripravite …

Božanski sladko-kisli piščanec iz voka

Pripomočki za pripravo piščanca iz voka:

  • vok
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • kuhinjski nož
  • kozica
  • dve srednje veliki ponvi
  • krožnik
  • posoda za marinado
  • cedilo

Sestavine za pripravo piščanca iz voka:

  • 500 g piščančjega fileja
  • 400 g špagetov
  • 1 manjša rumena paprika
  • 1 manjša rdeča paprika
  • 1 manjša bučka
  • 2 korenčka
  • 1 srednje velika čebula
  • 100 g ananasa iz konzerve
  • 80 ml riževega kisa
  • 4 žlice sladkorja
  • 40 ml sojine omake
  • 100 ml kečapa
  • 20 g ingverja
  • 1 žlička sezamovega olja
  • 1 strok česna
  • 1 kos mlade čebule
  • malo sončničnega olja
  • ščepec soli
  • ščepec belega popra

Piščanec iz voka – postopek priprave:

Zelenjavo očistimo, čebulo, česen, bučko in mlado čebulo nasekljamo. Čebule ni treba sekljati čisto drobno, dovolj bo, če jo narežete na srednje velike kocke ali trakove. Ingver drobno nastrgamo, papriko in korenček narežemo na trakove. Ananas odcedimo in narežemo na drobne kocke. Tudi piščančji file (ali prsi) narežemo na kocke.

Božanski sladko-kisli piščanec iz voka

Na kocke narezanega piščanca damo v posodo in prelijemo s sezamovim oljem, polovico sojine omake in riževega kisa, dodamo bel poper, premešamo in pustimo stati približno 15 minut. V ponev damo sladkor, preostalo količino riževega kisa in sojine omake, dodamo kečap in mešamo, dokler se vse ne raztopi in poveže, da nastane kompaktna in gladka omaka brez grudic.

Božanski sladko-kisli piščanec iz voka

V voku segrejemo tri žlice sončničnega olja in počakamo, da se olje dobro segreje. Dodamo piščanca in ga na hitro popečemo z vseh strani.

Božanski sladko-kisli piščanec iz voka

Po približno 10 minutah piščanca prestavimo na krožnik, na isto maščobo dodamo čebulo, česen, ingver, papriko. Vse skupaj posolimo in mešamo pet minut.

Božanski sladko-kisli piščanec iz voka

Nato v vok vrnemo piščanca, kockice ananasa, vse skupaj prelijemo z omako iz kečapa, premešamo in umaknemo z ognja. Zdaj dodamo še bučke, saj so one hitro toplotno obdelane.

Božanski sladko-kisli piščanec iz voka

Špagete skuhamo v slani vodi. Potem jih odcedimo. V ponvi segrejemo malo olja in nanj dodamo kuhane testenine. Mešamo kakšno minutko.

Božanski sladko-kisli piščanec iz voka

Špagete prestavimo v vok in vse premešamo. Kuhamo še kakšno minutko.

Božanski sladko-kisli piščanec iz voka

Piščanec iz voka že diši božansko, okusa pa se sploh ne da opisati. Testenine s piščancem in zelenjavo postrežemo tako, da povrhu potrosimo nasekljano mlado čebulo. Dober tek!

Božanski sladko-kisli piščanec iz voka

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor