Božanski sladko-kisli piščanec iz voka
Piščanec iz voka je ena izmed mojih najljubših jedi. Res je božanski, saj niti ne vem, kako drugače bi ga opisala. Navadno ga jemo v kitajskih restavracijah, toda doma lahko naredite enako ali celo bolj okusnega, dodate mu zelenjavo, testenine in ob tem naredite vrhunsko omako. Mmm, odlično! Sladko-kisli piščanec iz voka si zasluži, da ga vsaj enkrat pripravite …
Pripomočki za pripravo piščanca iz voka:
- vok
- kuhalnica
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- kozica
- dve srednje veliki ponvi
- krožnik
- posoda za marinado
- cedilo
Sestavine za pripravo piščanca iz voka:
- 500 g piščančjega fileja
- 400 g špagetov
- 1 manjša rumena paprika
- 1 manjša rdeča paprika
- 1 manjša bučka
- 2 korenčka
- 1 srednje velika čebula
- 100 g ananasa iz konzerve
- 80 ml riževega kisa
- 4 žlice sladkorja
- 40 ml sojine omake
- 100 ml kečapa
- 20 g ingverja
- 1 žlička sezamovega olja
- 1 strok česna
- 1 kos mlade čebule
- malo sončničnega olja
- ščepec soli
- ščepec belega popra
Piščanec iz voka – postopek priprave:
Zelenjavo očistimo, čebulo, česen, bučko in mlado čebulo nasekljamo. Čebule ni treba sekljati čisto drobno, dovolj bo, če jo narežete na srednje velike kocke ali trakove. Ingver drobno nastrgamo, papriko in korenček narežemo na trakove. Ananas odcedimo in narežemo na drobne kocke. Tudi piščančji file (ali prsi) narežemo na kocke.
Na kocke narezanega piščanca damo v posodo in prelijemo s sezamovim oljem, polovico sojine omake in riževega kisa, dodamo bel poper, premešamo in pustimo stati približno 15 minut. V ponev damo sladkor, preostalo količino riževega kisa in sojine omake, dodamo kečap in mešamo, dokler se vse ne raztopi in poveže, da nastane kompaktna in gladka omaka brez grudic.
V voku segrejemo tri žlice sončničnega olja in počakamo, da se olje dobro segreje. Dodamo piščanca in ga na hitro popečemo z vseh strani.
Po približno 10 minutah piščanca prestavimo na krožnik, na isto maščobo dodamo čebulo, česen, ingver, papriko. Vse skupaj posolimo in mešamo pet minut.
Nato v vok vrnemo piščanca, kockice ananasa, vse skupaj prelijemo z omako iz kečapa, premešamo in umaknemo z ognja. Zdaj dodamo še bučke, saj so one hitro toplotno obdelane.
Špagete skuhamo v slani vodi. Potem jih odcedimo. V ponvi segrejemo malo olja in nanj dodamo kuhane testenine. Mešamo kakšno minutko.
Špagete prestavimo v vok in vse premešamo. Kuhamo še kakšno minutko.
Piščanec iz voka že diši božansko, okusa pa se sploh ne da opisati. Testenine s piščancem in zelenjavo postrežemo tako, da povrhu potrosimo nasekljano mlado čebulo. Dober tek!