Boranja z mletim mesom
Boranja je znana kot stara jed naših krajev in jo pripravljamo predvsem v času, ko so vrtovi polni mladega stročjega fižola. Lahko je brezmesna ali pa iz različnih vrst mesa. Od tega pa je tudi odvisen čas kuhanja te jedi. Danes bomo pripravili boranjo z mletim mesom, kar skrajša čas kuhanja in jed bo hitro pripravljena.
Pripomočki za boranjo z mletim mesom:
- nož
- deska za rezanje
- tehtnica
- ponev
- večji lonec
- kuhalnica
- kuhalnik
Sestavine za boranjo z mletim mesom:
Za 4 do 6 oseb:
- 500 g stročjega fižola
- 400 g mletega svinjskega mesa
- 2 čebuli (150 g)
- 2 paradižnika ali 350 g pasiranega paradižnika (pelatov)
- 2 večja korenčka (250 g)
- 4 stroki česna
- 2 lovorjeva lista
- 1/2 žličke timijana
- 1 jušna žlica sladke mlete paprike
- 1 jušna žlica domače začimbne mešanice s soljo
- poper
- 1 liter jušne osnove
- 2 žlici olivnega olja
Postopek za boranjo z mletim mesom:
Stročji fizol operemo, očistimo in narežemo na poljubno dolge kose. Čebulo in česen nasekljamo na čim manjše koščke, korenček narežemo na 2 do 3 mm debele kolobarje.
Čebulo popražimo na olivnem olju, dodamo česen, počakamo minuto ali dve, da česen zadiši in dodamo mleto meso. Pražimo ga na srednji temperaturi toliko časa, da povre sok, ki ga meso spusti pri toplotni obdelavi in se malenkost zapeče. Dodamo korenček in na drobno narezan paradižnik ali pelate.
Zalijemo z jušno osnovo, dodamo narezan stročji fižol, mleto papriko, poper, domačo začimbno mešanico s soljo, timijan, lovorjeva lista in na nizki temperaturi kuhamo 30 minut.
Boranjo z mletim mesom tik pred koncem dosolimo, če je še potrebno, odstavimo iz kuhalne plošče ter pustimo stati 15 minut, da se okusi povežejo. Postrežemo lahko s krompirjem v več oblikah, polento ali kruhom.
Dober tek! 😊