Blitva po dalmatinsko
Blitva je skoraj vsakdanja priloga ali samostojna večerja v Dalmaciji. Njena priprava je hitra in enostavna. Pogosto je samo kuhana v slani vodi, polita z olivnim oljem in česnom.
V želji, da bi prilogo postregla tudi k mesnemu obroku, sem dodala malo spremembe tradicionalnem okusu.
Blitva po dalmatinsko – pripomočki:
- večji in manjši lonec za kuhanje
- posodo za odcejanje
- globljo posodo za praženje
- leseno žlico za mešanje sestavin
- desko in nož za rezanje
Blitva po dalmatinsko – sestavine:
- 1 kg sveže blitve
- 5 do 6 večjih krompirjev
- 7 strokov česna
- sesekljan peteršilj
- olivno olje ali margarina
- sol
Blitva po dalmatinsko – postopek:
Očistimo krompir in ga narežemo na kose. Svežo blitvo operemo in ji stanjšamo stebleni del (stebleni deli so debelejši in se kuhajo dlje časa). Vse skupaj narežemo.
V večji lonec zavremo nekoliko posoljeno vodo. Dodamo narezano blitvo, v manjši lonec pa narezan krompir. Pokrijemo in kuhamo 25 minut.
Ko so sestavine kuhane, jih precedimo.
V večjo posodo dodamo olivno olje (margarino za tiste, ki niso ljubitelji olivnega olja). Količina olja naj bo nekoliko večja in ko je segreto na primerno temperaturo, mu dodamo sesekljan česen.
Česen samo na kratko premešamo in umaknemo posodo s štedilnika. Takoj dodamo odcejeno kuhano blitvo in krompir, dobro premešamo.
Obe sestavini morata biti vroči.
Obrok je pripravljen.
Čudovita priloga tako za morske kot tudi za mesne jedi. Velikokrat jo naredim kot samostojni obrok za večerjo, nasitna je in nizko kalorična. Pripravljena v kakšnih 30 minutah. Dober tek!