Blitva po dalmatinsko
Print Friendly, PDF & Email

Blitva je skoraj vsakdanja priloga ali samostojna večerja v Dalmaciji. Njena priprava je hitra in enostavna. Pogosto je samo kuhana v slani vodi, polita z olivnim oljem in česnom.
V želji, da bi prilogo postregla tudi k mesnemu obroku, sem dodala malo spremembe tradicionalnem okusu.

blitva po dalmatinsko
Blitva in krompir posebej. Če jo polijemo z olivnim oljem, dobimo originalno dalmatinsko blitvo.

 Blitva po dalmatinsko – pripomočki:

  • večji in manjši lonec za kuhanje
  • posodo za odcejanje
  • globljo posodo za praženje
  • leseno žlico za mešanje sestavin
  • desko in nož za rezanje

Blitva po dalmatinsko – sestavine:

  • 1 kg sveže blitve
  • 5 do 6 večjih krompirjev
  • 7 strokov česna
  • sesekljan peteršilj
  • olivno olje ali margarina
  • sol

Blitva po dalmatinsko – postopek:

Očistimo krompir in ga narežemo na kose. Svežo blitvo operemo in ji stanjšamo stebleni del (stebleni deli so debelejši in se kuhajo dlje časa). Vse skupaj narežemo.

blitva po dalmatinsko

V večji lonec zavremo nekoliko posoljeno vodo. Dodamo narezano blitvo, v manjši lonec pa narezan krompir. Pokrijemo in kuhamo 25 minut.
Ko so sestavine kuhane, jih precedimo.

Blitva po dalmatinsko

Blitva po dalmatinsko
Skuhana in odcejena blitva, pripravljena za rezanje.

V večjo posodo dodamo olivno olje (margarino za tiste, ki niso ljubitelji olivnega olja). Količina olja naj bo nekoliko večja in ko je segreto na primerno temperaturo, mu dodamo sesekljan česen.

Blitva po dalmatinsko

Česen samo na kratko premešamo in umaknemo posodo s štedilnika. Takoj dodamo odcejeno kuhano blitvo in krompir, dobro premešamo.

Blitva po dalmatinsko

Obe sestavini morata biti vroči.

blitva po dalmatinsko

Obrok je pripravljen.

Čudovita priloga tako za morske kot tudi za mesne jedi. Velikokrat jo naredim kot samostojni obrok za večerjo, nasitna je in nizko kalorična. Pripravljena v kakšnih 30 minutah. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 49 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor