Aromatičen piščanec v omaki z rižem
Piščančje ali puranje meso pušča ogromno prostora kulinarični domišljiji. Tokrat ga pripravite drugače – naj bo to aromatičen piščanec v omaki. Ta recept sem prvič poskusila in res me je navdušil, saj je piščanec zelo aromatičen in pričara nam pridih orientalske kuhinje. Ne, zaradi tega ni piščanec v omaki nič kaj zapleten in tudi sestavine niso “čudne”, kot bi si mnogi mislili. Poskusite ga in uživajte v novih okusih!
Pripomočki za pripravo piščanca v omaki:
- vok
- kuhalnica
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- manjša kozica
Piščanec v omaki – sestavine
Za 2 osebi:
- 300 g piščančjega ali puranjega mesa
- 1 čebula
- košček masla ali olje od oljne ogrščice
- 2 manjša korenčka
- 2 stroka česna
- 200 g pelatov
- 100 ml (domače) paradižnikove omake
- 1 dl jogurta
- ščepec čilija v prahu, kurkume, cimeta v prahu, ingverja v prahu
- malo soli in popra
- jušna žlica mletih mandljev in slaba pest indijskih oreščkov
- riž (količina po želji)
Priprava piščanca v omaki:
Piščančje meso operemo in narežemo na kockice. Čebulo in česen nasekljamo, korenček narežemo na trakce.
V voku segrejemo maščobo.
Ko je maščoba res vroča, dodamo nanjo piščančje meso, ga malo posolimo in premešamo. 8 do 10 minut pečemo na obeh straneh.
Po 10 minutah, ko so kockice mesa popečene z vseh strani, jih za kratek čas odstavimo v krožnik, in v vok damo maslo, čebulo in cimet v prahu. Sestavine premešamo, posolimo in pustimo 2 minuti. Po dveh minutah dodamo česen in korenček.
Zdaj dodamo še kurkumo, čili, ingver (v prahu ali svežega), paradižnikovo omako in grobo nasekljane pelate. Dobro premešamo in dodamo še mleti ingver ter indijske oreščke. Vlijemo še jogurt.
V vok damo spet meso, premešamo in kuhamo 10 minut na majhnem ognju. Medtem skuhamo še riž in naš aromatičen piščanec v omaki z rižem je že pripravljen. Predlagam, da ga postrežete ločeno od riža, torej ne mešajte ju skupaj, saj bo tako omaka prišla bolj v ospredje in ne bo se vam zdelo, da imate na krožniku “navadno rižoto”. 🙂 Uživajte v novih in nenavadnih okusih. Dober tek!