Ajdova kaša s šampinjoni
Ajdova kaša s šampinjoni je okusna, sočna in nasitna jed. Postrežemo jo lahko kot prilogo ali kot glavno jed. Sama si jo pripravim, ko si zaželim hitro pripravljenega in lahkega kosila.
Ajdova kaša s šampinjoni – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- skodelica
- skleda
- kozica s pokrovko
- merilna posoda za tekočine
- kuhalnica – 2x
- nož
- deska za rezanje
- ponev s pokrovko
Ajdova kaša s šampinjoni – sestavine:
(za 1 osebo; kot glavna jed)
- 100 g ajdove kaše
- 4 dl vode
- 1 jedilna žlica olja
- 1 strok česna
- 250 g šampinjonov
- ščep timijana
- sol
- 1,5 dl sojine sladke smetane za kuhanje
Ajdova kaša s šampinjoni – priprava:
Ajdovo kašo in vodo damo v kozico, solimo in jo potem, ko zavre, kuhamo 15 minut. Česen drobno nasekljamo, šampinjone operemo, jim odstranimo bet in narežemo na lističe.
V ponvi segrejemo olje in na njem na hitro prepražimo nasekljan česen. Takoj, ko česen zadiši, dodamo šampinjone, posolimo in premešamo.
Zmanjšamo temperaturo na srednjo vrednost, pokrijemo in počakamo, da šampinjoni spustijo vodo. Nato temperaturo spet povečamo na maksimalno vrednost, odkrijemo in počakamo, da voda izhlapi.
Prepraženim šampinjonom dodamo kuhano ajdovo kašo in timijan, premešamo in po potrebi dosolimo.
Prelijemo s sladko smetano za kuhanje in še enkrat premešamo.
Postrežemo kot glavno jed ali kot prilogo. V primeru, da postrežemo kot prilogo, količine iz recepta zadostujejo za 2 osebi.
Uživajte v okusih!