Svetovna Podpohorska omleta
Odkar sem se primožila pod Pohorje z zavidanjem zrem proti njegovim obronkom. Sline se mi cedijo ob misli na slastne brusnice s penastim biskvitom in rahlo stepeno sladko smetano, ki se združi v simfonijo okusov z imenom Pohorska omleta. Požrem sline in zagledam robide, ki se purpurno pozibavajo v vetru. In v trenutku navdiha skomponiram variacijo na temo z naslovom Podpohorska omleta. Ki je svetovna.
Kaj potrebujemo za pripravo Podpohorske omlete?
- okrogli pekač, premer 28 cm
- peki papir
- jedilno žlico
- dve plastični posodi
- ročni mešalnik
- lopatko za mešanje testa
- sito ali cedilo
- pečico
Sestavine za Podpohorsko omleto:
- 800 g robid
- 10 žlic rjavega sladkorja
- 5 jajc
- 5 žlic moke
- 1/2 l sladke smetane
Postopek priprave Podpohorske omlete:
Pečico prižgemo na 200. Pekač obložimo s peki papirjem.
Robide vsujemo v pekač in ga potresemo, da se enakomerno razporedijo. Robide posujemo s petimi žlicami sladkorja.
Ločimo beljake od rumenjakov. 2 žlici sladkorja dodamo v beljake in tri žlice k rumenjakom.
Iz beljakov stepemo sneg, nato rumenjake s sladkorjem stepamo tako dolgo, da zmes naraste, postane penasta in bledo rumena.
Odložimo mešalnik in vzamemo lopatko. Rumeno zmes s pomočjo lopatke prenesemo k snegu in narahlo premešamo. Postopoma med mešanjem z lopatko preko sita (ali cedila) po žlicah dodajamo moko.
Dobimo rahel, penast biskvit. Temperaturo na pečici zmanjšamo na 180 stopinj Celzija. Pekač vzamemo iz pečice in biskvit polijemo po pečenih robidah.
Pečemo še 20 minut, vzamemo iz pečice, pokrijemo s servirnim krožnikom in obrnemo. Odstranimo pekač in peki papir. Ohladimo.
Ohlajeno na debelo namažemo s sladko smetano in poljubno okrasimo.
Robide lahko nadomestite s poljubnimi gozdnimi sadeži. Pečeno Podpohorsko omleto lahko vročo preložite na pol, tako kot njen pohorski izvirnik. V tem primeru jo, posipano s sladkorjem v prahu, še vročo servirajte, sladko smetano pa servirajte posebej, da jo vroči biskvit ne stopi.
Uživajte v simfoniji okusov.