Svetovna Podpohorska omleta
Print Friendly, PDF & Email

Odkar sem se primožila pod Pohorje z zavidanjem zrem proti njegovim obronkom. Sline se mi cedijo ob misli na slastne brusnice s penastim biskvitom in rahlo stepeno sladko smetano, ki se združi v simfonijo okusov z imenom Pohorska omleta. Požrem sline in zagledam robide, ki se purpurno pozibavajo v vetru. In v trenutku navdiha skomponiram variacijo na temo z naslovom Podpohorska omleta. Ki je svetovna.

Svetovna Podpohorska omleta

Kaj potrebujemo za pripravo Podpohorske omlete?

  • okrogli pekač, premer 28 cm
  • peki papir
  • jedilno žlico
  • dve plastični posodi
  • ročni mešalnik
  • lopatko za mešanje testa
  • sito ali cedilo
  • pečico

Sestavine za Podpohorsko omleto:

  • 800 g robid
  • 10 žlic rjavega sladkorja
  • 5 jajc
  • 5 žlic moke
  • 1/2 l sladke smetane

Postopek priprave Podpohorske omlete:

Pečico prižgemo na 200. Pekač obložimo s peki papirjem.

Svetovna Podpohorska omleta

Robide vsujemo v pekač in ga potresemo, da se enakomerno razporedijo. Robide posujemo s petimi žlicami sladkorja.

Svetovna Podpohorska omleta

Ločimo beljake od rumenjakov. 2 žlici sladkorja dodamo v beljake in tri žlice k rumenjakom.

Svetovna Podpohorska omletaSvetovna Podpohorska omleta

Iz beljakov stepemo sneg, nato rumenjake s sladkorjem stepamo tako dolgo, da zmes naraste, postane penasta in bledo rumena.

Svetovna Podpohorska omleta
Beljake stepemo v trd sneg.
Svetovna Podpohorska omleta
Rumenjake stepamo tako dolgo, da zmes naraste in postane nekoliko rumenkasta.

Odložimo mešalnik in vzamemo lopatko. Rumeno zmes s pomočjo lopatke prenesemo k snegu in narahlo premešamo. Postopoma med mešanjem z lopatko preko sita (ali cedila) po žlicah dodajamo moko.

Svetovna Podpohorska omleta

Dobimo rahel, penast biskvit. Temperaturo na pečici zmanjšamo na 180 stopinj Celzija. Pekač vzamemo iz pečice in biskvit polijemo po pečenih robidah.

Svetovna Podpohorska omleta

Pečemo še 20 minut, vzamemo iz pečice, pokrijemo s servirnim krožnikom in obrnemo. Odstranimo pekač in peki papir. Ohladimo.

Svetovna Podpohorska omletaSvetovna Podpohorska omleta

Ohlajeno na debelo namažemo s sladko smetano in poljubno okrasimo.

Svetovna Podpohorska omleta

Robide lahko nadomestite s poljubnimi gozdnimi sadeži. Pečeno Podpohorsko omleto lahko vročo preložite na pol, tako kot njen pohorski izvirnik. V tem primeru jo, posipano s sladkorjem v prahu, še vročo servirajte, sladko smetano pa servirajte posebej, da jo vroči biskvit ne stopi.

Uživajte v simfoniji okusov.

 

 

 

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 3.7]

Dodaj odgovor