F&B Acrobatics – Jabolčni drobljenec
Print Friendly, PDF & Email

Tokrat smo po najljubšem receptu povprašali Filipa in Blaža iz F&B Acrobatics. Filip Kržišnik in Blaž Slanič sta akrobata, gimnastičarja, plesalca, žonglerja, kaskaderja in kot pravita, adrenalinska odvisnika. Vedno znova osupneta z elementi, ki jih izvajata z eleganco in lahkotnostjo in nasmehom na obrazu, da se zdi, kot da to, kar počneta, ni nič težje od vzpona po stopnicah. A za vsem prikazanim stoji veliko truda in treningov, Filip in Blaž pa s svojimi akrobacijami kljubujeta fiziki in njenim pravilom. In to počneta vrhunsko.

Zelo smo veseli, da sta si Filip In Blaž vzela čas in se odzvala našemu povabilu. Tako vam danes predstavljamo recept za jabolčni drobljenec (apple crumble), ki je ena izmed Filipovih najljubših sladic (mimogrede, Filip je vegetarijanec).

Jabolčni drobljenec je izvrstna sladica za jesenske dni. V eni sami uri jo lahko pripravimo, spečemo in postrežemo. Večji delež predstavljajo jabolka. Recept pa lahko prirejate tako, da menjate obliko jabolk (manjši ali večji koščki, naribana jabolka,krhlji), bodisi jabolka z drugim sadjem ali pa belo moko zamenjate za katero drugo.

Fotografije F&B Acrobatics: Nejc Puš.

Sestavine za jabolčni drobljenec po receptu Filipa Kržišnika

Za dno iz jabolk:

  • 850 g izkoščičenih in narezanih jabolk
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 1/4 čajne žličke cimeta
  • 1 žlica medu

Za drobljenec:

  • 100 g moke (tip 400)
  • 100 g drobljenih ovsenih kosmičev
  • 100 g hladnega masla narezanega na kocke
  • 60 g sladkorja v prahu

Potrebovali pa boste še:

  • nož ali lupilec
  • pečico
  • manjši pekač
  • ponev ali kozico za kuhanje jabolk
  • kuhinjsko tehtnico
  • kuhalnico
  • posodo za pripravo drobljenca

Jabolčni drobljenec po receptu Filipa Kržišnika

Pečico prižgemo na 200 stopinj Celzija (klasična pečica). Jabolka olupimo in narežemo na kocke (lahko tudi na krhlje, večje koščke ali jih naribamo). Sama sem jih nakockala na kockalniku multipraktika. Denemo jih v ponev in kuhamo 10 minut skupaj s sladkorjem, medom in cimetom, da se razpustijo.

Sedaj pripravimo drobljenec. V posodo damo maslo, narezano na koščke, zraven stresemo ovsene kosmiče in z rokami drobimo.

Dodamo moko in drobimo naprej, na koncu dodamo še sladkor v prahu in drobimo. Dobimo drobljenec.

Pekač namažemo z maslom in vanj denemo pokuhana jabolka.

Po njih pa enakomerno razdelimo drobljenec iz moke in ovsenih kosmičev.

Postavimo v ogreto pečico in pečemo 30 do 35 minut.

Ko je jabolčni drobljenec pečen, ga po želenih porcijah nadevamo v posodice in mu po želji dodamo sladoled, stepeno sladko smetano ali jajčno kremo. Sama sem porcijam dodala sladoled z okusom burbonske vanilje. Kombinacija je enkratna.

Tudi vam želim dober tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4]

moari

Pozdrav! Živim na kmetiji na dolenjskem. Naša glavna skrb so krave molznice. Pridelujem lastno zelenjavo. Uporabljam domače sestavine v kolikor se to da. Pri nas se skoraj nič ne zavrže: kar skuham pojemo, včasih za večerjo ali naslednji dan, ostanke pa dobijo še živali (pes, mucki, zelenjavo pa krave).

Dodaj odgovor