Korenčkovi piškoti brez sladkorja
Na trgovskih policah lahko izbiramo med množico najrazličnejših piškotov, malo manj izbire pa imamo, če želimo poseči po takšnih, ki ne vsebujejo sladkorja, barvil, ojačevalcev okusa in drugih dodatkov. Z malo sestavinami lahko pripravimo okusne piškote kar doma. Posebej primerni so za osebe, ki se izogibajo sladkorju in za otroke. Priprava je enostavna, če pa k delu povabimo najmlajše, bo še bolj zabavno in piškoti bodo še okusnejši.
Korenčkovi piškoti brez sladkorja – pripomočki:
- skleda
- skledica ali krožnik
- tehtnica
- fini ribežen
- nož
- pekač
- papir za peko
- valjar
- modelčki za piškote ali nož
Korenčkovi piškoti brez sladkorja – sestavine:
- 250 g naribanega korenčka
- 250 g masla
- 500 g gladke moke
- 1 pecilni prašek
- lupinica ene limone
- malo moke za lažje valjanje
Korenčkovi piškoti brez sladkorja – postopek:
Korenček očistimo in fino naribamo.
V skledo s korenčkom dodamo moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Maslo, ki naj bo sobne temperature, narežemo na manjše kose in ga prav tako dodamo v skledo. Dodamo še limonino lupinico in zamesimo v testo. Če se masa ne sprime, lahko dodamo eno jajce (odvisno je od sorte korenčka).
Delovno površino pomokamo in razvaljamo testo, približno 5 mm debelo. Z modelčki ali nožem izrežemo poljubne oblike piškotov. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo približno 10 minut pri 180°C v navadni pečici.
Brbončice vam bodo hvaležne!