Šparglji s pomladansko zeliščno omako
Print Friendly, PDF & Email

Maj je čas špargljev. Najejmo se jih, saj koristijo tako organizmu, kot prebavi.

Šparglji s pomladansko zeliščno omako so lahko okusna in zdrava predjed ali lahka glavna jed: Primerni za kosilo ali večerjo.

Spomladi nas razveselijo šparglji, ki vsebujejo vitamine, minerale in vlaknine, hkrati pa ugodno delujejo na ledvice. Z dodatkom svežih zelišč in začimb popestrimo jed z različnim vonjem in okusom pa še ugodno vplivajo na našo prebavo. Če nimamo vrta, si mini zeliščni vrtiček lahko naredimo na okenski polici tudi sami. Pa poglejmo, kako pripravimo šparglje s spomladansko zeliščno omako.

Šparglji s  pomladansko zeliščno omako

Šparglji s pomladansko zeliščno omako – Pripomočki

• 2 lonca za kuhanje špargljev in jajc
• skleda
• nož in deska za rezanje
• servirni krožnik

 Šparglji s pomladansko zeliščno omako
Šparglji s pomladansko zeliščno omako -sestavine:

(za 2 do 4 osebe)

• šopek špargljev – 500 g
• lonček jogurta
• lonček majoneze
• 2 veliki žlici gorčice
• sok polovice limone
• 3 jajca
• 1 majhna bela čebulica
• 1 strok česna
• šopek peteršilja
• šopek drobnjaka
• sveža zelišča po izbiri: bazilika, majaron, origano, čemaž
• sol
• poper
• 2 veliki žlici kaper iz slanice

Šparglji s pomladansko zeliščno omako – postopek priprave:

Špargljem odlomimo konce, jih operemo in jih kuhamo v vreli osoljeni vodi 8 minut. Prav tako kuhamo jajca vreli vodi 8 minut.Šparglji s  pomladansko zeliščno omako

Na deski drobno nasekljamo čebulico, česen, peteršilj, drobnjak in ostala zelišča, ki jih imamo. Drobno nasekljamo tudi 2 trdo kuhani jajci, ostala 3 pustimo cela.

Šparglji s  pomladansko zeliščno omako (4)
V skledo zmešamo jogurt, majonezo, gorčico, sok limone in vse sestavine, ki smo jih nasekljali. Solimo in popramo po okusu. Nazadnje vmešamo še cele kapre.
Kuhane šparglje odcedimo, damo na servirni krožnik, polijemo z zeliščno omako in okrasimo s polovicami trdo kuhanih jajc in vejicami zelišč.

Pa dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

MAJDA

Kuham z veseljem in dobro voljo, saj verjamem, da je čas, ko kuhamo in jemo koristno porabljen čas. Če v kuhanju in jedi uživamo, je to hkrati tudi sprostitev od vsakodnevnih stresnih obveznosti. Večinoma kuham jedi, ki jih lahko pripravimo hitro, a so vseeno zelo zdrave. Pomembne so le sestavine, ki jih uporabimo. Te naj bodo sezonske, torej tiste, ki rastejo v trenutnem obdobju in seveda iz bližnje okolice oziroma Slovenije. Če nimamo vrta, si enostavno naredimo »mini« zeliščni vrt kar na okenski polici. V zabojček posadimo vrtna zelišča, ki nam ugajajo in dišijo. Rada uporabljam vse vrste začimb, sveže in suhe, ki popestrijo vsakdanji jedilnik in pozitivno delujejo na prebavo in naše zdravje. Uživajmo v hrani, uživajmo življenje. Pa dober tek!

Dodaj odgovor