Šparglji s pomladansko zeliščno omako
Maj je čas špargljev. Najejmo se jih, saj koristijo tako organizmu, kot prebavi.
Šparglji s pomladansko zeliščno omako so lahko okusna in zdrava predjed ali lahka glavna jed: Primerni za kosilo ali večerjo.
Spomladi nas razveselijo šparglji, ki vsebujejo vitamine, minerale in vlaknine, hkrati pa ugodno delujejo na ledvice. Z dodatkom svežih zelišč in začimb popestrimo jed z različnim vonjem in okusom pa še ugodno vplivajo na našo prebavo. Če nimamo vrta, si mini zeliščni vrtiček lahko naredimo na okenski polici tudi sami. Pa poglejmo, kako pripravimo šparglje s spomladansko zeliščno omako.
Šparglji s pomladansko zeliščno omako – Pripomočki
• 2 lonca za kuhanje špargljev in jajc
• skleda
• nož in deska za rezanje
• servirni krožnik

Šparglji s pomladansko zeliščno omako -sestavine:
(za 2 do 4 osebe)
• šopek špargljev – 500 g
• lonček jogurta
• lonček majoneze
• 2 veliki žlici gorčice
• sok polovice limone
• 3 jajca
• 1 majhna bela čebulica
• 1 strok česna
• šopek peteršilja
• šopek drobnjaka
• sveža zelišča po izbiri: bazilika, majaron, origano, čemaž
• sol
• poper
• 2 veliki žlici kaper iz slanice
Šparglji s pomladansko zeliščno omako – postopek priprave:
Špargljem odlomimo konce, jih operemo in jih kuhamo v vreli osoljeni vodi 8 minut. Prav tako kuhamo jajca vreli vodi 8 minut.
Na deski drobno nasekljamo čebulico, česen, peteršilj, drobnjak in ostala zelišča, ki jih imamo. Drobno nasekljamo tudi 2 trdo kuhani jajci, ostala 3 pustimo cela.
V skledo zmešamo jogurt, majonezo, gorčico, sok limone in vse sestavine, ki smo jih nasekljali. Solimo in popramo po okusu. Nazadnje vmešamo še cele kapre.
Kuhane šparglje odcedimo, damo na servirni krožnik, polijemo z zeliščno omako in okrasimo s polovicami trdo kuhanih jajc in vejicami zelišč.
Pa dober tek!