Listnati ohrovt s slanino in krompirjem
Listnati ohrovt ali raštika, kot mu izvorno pravimo, je zelo zdrava kapusnica, ki odpravlja slabokrvnost, krepi imunski sistem in prispevka k boljši prebavi. Kljub temu pri nas ni najbolj znan, saj mnogi niti ne vedo, kako bi ga pripravili. Listnati ohrovt s slanino in krompirjem je ena od idej, kako lahko to izredno zdravo zelenjavo pripravimo, da bo nadvse okusna.
Pripomočki za pripravo listnatega ohrovta s slanino in krompirjem:
- štedilnik
- ponev
- deska za rezanje
- nož
- srednje velika kozica
- kuhalnica
Sestavine za listnati ohrovt s slanino in krompirjem:
Za 2 osebi:
- 3 krompirji
- 1 čebula
- 1 strok česna
- nekaj koščkov slanine
- 5 do 10 listov listnatega ohrovta
- malo oljčnega olja
- malo soli in popra
Postopek za pripravo listnatega ohrovta s slanino in krompirjem:
Krompir narežemo na manjše kose in ga skuhamo v slani vodi. Vodo odlijemo in ga pustimo na toplem.
Listnati ohrovt operemo in liste kuhamo nekaj minut v vreli vodi, da malo omehčajo. Ne pretiravamo z dolžino kuhanja, saj s tem po nepotrebnem izgubljajo vitamine in druge dobre sestavine. Potem jih odcedimo in s pomočjo noža nasekljamo na manjše kose.
Čebulo nasekljamo. V ponvi segrejemo malo oljčnega olja, nato dodamo nasekljano čebulo. Pustimo nekaj časa, dokler čebula ne oveni. Ves čas mešamo in pazimo, da se nam čebula ne prismodi. Nato dodamo sesekljan česen in premešamo.
Medtem slanino nasekljamo na drobne koščke. Ko čebula ovene, ji dodamo slanino in jo na kratko popečemo.
Potem dodamo v ponev še nasekljan listnati ohrovt, ga posolimo in popopramo ter premešamo. Po potrebi dodamo še kanček oljčnega olja, da je vse bolj sočno in povezano. Na koncu stresemo v ponev še kuhan krompir. Vse skupaj nežno premešamo in zedinimo.
Listnati ohrovt s slanino in krompirjem je preprosta jed, ki jo pripravimo v le nekaj korakih. Je tudi zelo zdrava. Če ima kdo težave s pretirano težo ali maščobami, lahko slanino izpusti. Slanina poskrbi za okus po dimljenem, toda ni nujna. V tem primeru bo jed še bolj zdrava. In še nekaj: ta recept je dokaz, da je lahko zdravo še kako okusno Če ne verjamete, poskusite in se prepričajte. 🙂 Dober tek!