Umešana jajca s popečenimi jurčki
V sezoni rasti gob jurčkov ali tudi iz zamrznjenih, lahko naredimo zelo okusen zajtrk. Umešana jajca s popečenimi jurčki so preprosta, a božansko dobra kremasta jed, ki vsebuje popražene jurčke, jajca ter par dodatkov, ki naredijo jed še bolj sočno.
Postrežemo jih s kosom domačega svežega kruha, prav tako pa je jed odlična na kosu opečenega kruha.
Pripomočki za umešana jajca z jurčki:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za umešana jajca s popečenimi jurčki:
Za 2 osebi:
- 150 g jurčkov
- 4 jajca
- šopek mlade čebule ali 50g pora
- 50 ml mleka
- 1 strok česna
- sol
- poper
- 30 g masla
- 1 žlica olja (olivnega)
Postopek za umešana jajca z jurčki:
Vse sestavine si pripravimo na sobno temperaturo. Jurčka ali več jurčkov dobro obrežemo ter očistimo. Pri čiščenju gob ne namakamo v vodi, ampak jih samo hitro speremo pod tekočo vodo.
Jurčke narežemo na malo debelejše krhlje ali rezine. Jaz jih narežem na rezine, približno 1 centimeter debeline. Jaz prav tako zdravim, mladim jurčkom ne odstranjujem trosov. Če kdo želi, jih lahko tudi odstrani.
V ponev damo žlico olja (najboljše je olivno) ter na srednji temperaturi popražimo jurčke na obeh straneh. Nekje po 2 minuti na vsaki strani.
Medtem v posebni posodi razžvrkljamo jajca, jim dodamo mleko, sol in poper.
Tik pred koncem praženja jurčkov, dodamo v ponev strt strok česna ter nasekljano mlado čebulo. Če mlade čebule nimamo, lahko vzamemo malo pora ter ga zelo na drobno nasekljamo.
Prav tako lahko iz ponve vzamemo 2 do 3 rezine jurčkov, da bomo jed z njimi na koncu dekorirali.
Ko česen zadiši, takoj dodamo mešanico z razžvrkljanimi jajci, zmanjšamo temperaturo kuhalne plošče, dodamo kocko masla in počasi mešamo.
Med stalnim mešanjem bodo jajca zakrknila in naša jed je pripravljena.
Umešana jajca s popečenimi jurčki postrežemo takoj vroča, s kosom svežega domačega kruha, ali pa na opečenem kruhu ali toastu.
Dober tek 🙂