Špargljeva omleta z račjimi jajci
Čas špargljev pri nas doma zaznamuje vse obroke. In tako si za zajtrk ali malico pogosto pripravimo špargljevo omleto z račjimi jajci.
Seveda lahko uporabimo tudi kokošnja jajca, vendar so račja malo posebna, saj imajo res velik in temno oranžen rumenjak ter zelo kompakten beljak. Zaradi tega je omleta zelo intenzivne barve ter zelo trdne strukture – in se jo enostavno obrača.
Pripomočki za špargljevo omleto z račjimi jajci:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za špargljevo omleto z račjimi jajci:
Za 2 osebi:
- 3 račja jajca
- mali šopek špargljev
- 50 ml mleka
- sol
- poper
- 1 ščepec mlete rdeče paprike
- 1 ščepec curry začimbe
- 1 žlica olja
Postopek za špargljevo omleto z račjimi jajci:
Šparglje (vzamemo lahko poljubne in jaz sem imela vijolične) operemo, odrežemo oleseneli del stran in osušimo.
Pripravino si račja jajca na sobno temperaturo. Vzamemo lahko prav tako kurja jajca, a jaz imam zelo rada račja, saj imajo velik, temno oranžen rumenjak in malo kompaktnejši beljak od kurjega. Zaradi tega tudi lažje rokujemo z omleto pri njenem obračanju.
Spodnje dele špargljev narežemo na drobne kolute, zgornje dele pustimo cele.
Na žlici olja jih polovico na hitro prepražimo. Polovico zato, ker bomo iz dobljenih sestavin spekli dve omleti.
Jajca razžvrkljamo, dodamo sol, poper, curry in mleko. Ter polijemo polovico jajčne mase preko špargljev. Tako bo nastala ena špargljeva omleta z račjimi jajci.
Pečemo jo 2 do 3 minute na srednji temperaturi. Najbolje je, če ponev pokrijemo s pokrovko (ali aluminijasto folijo, če pokrovke nimamo), da se zaradi temperature v ponvi delno zapeče tudi zgornji del omlete.
Nato omleto obrnemo, a na tej drugi strani jo pečemo samo pol minute.
Po enakem postopku spečemo še drugo omleto. Špargljevo omleto z račjimi jajci serviramo takoj toplo. Zraven zelo paše kakšen kos dobrega kruha in kakšen košček naše priljubljene zelenjave.
Dober tek vam želim 🙂