Poširan jajček na popečeni panceti s holandsko omako
Poširan jajček na popečeni panceti s holandsko omako je zajtrk, s katerim boste navdušili vsakogar … Priprava poširanega jajčka na popečeni panceti s holandsko omako vam bo vzela le 30 minut.
Poširan jajček na panceti s holandsko omako – pripomočki:
- metlica za stepanje
- skleda za pripravo holandske omake
- penovka
- ponev za pečenje pancete in kajzeric
- kozica
- krožnik za serviranje
Poširan jajček na panceti s holandsko omako – sestavine:
(Za 4 osebe)
- 4 kokošja jajca
- 10 dag pancete
- 4 kajzerice
Holandska omaka za preliv:
- 3 rumenjaki
- 1 dl vode
- 0,5 dl pehtranovega kisa
- 0,25 dl belega vina
- 5 dag drobno nasekljane šalotke
- poper, sol po okusu
- 20 dag masla
- Worcestrska omaka
Poširan jajček na panceti s holandsko omako – postopek:
Najprej pripravimo holandsko omako:
Vodo, kis, vino, sesekljane šalotke in zmlet črni poper počasi kuhamo 5 minut. Odstavimo in precedimo. Dodamo rumenjake in sol, ter nad soparo vse skupaj stepamo in počasi prilivamo stopljeno mlačno maslo. Omaka se mora lepo vezati. Nazadnje dodamo Worcester omako po okusu.
V ponvi popečemo na rezine narezano panceto, da postane hrustljava. Ko je pečena jo zložimo na krožnik, in v isti ponvi popečemo kajzerice, do nežno zlato rjave barve. Ko so popečene, jih zložimo na krožnik in nanje naložimo popečeno panceto.
Vmes v kozici zavremo vodo, kateri smo dodali 2 žlički balzamičnega kisa. Ko voda zavre, temperaturo zmanjšamo in vmešamo jajca ter jih poširamo.
In kako se pošira jajce?
Povsem enostavno, ves strah je odveč. Naj razložim: pri poširanju je zelo pomembno, da nam voda ne vre preveč, oziroma ko nam zavre, zmanjšamo temperaturo, dolijemo malo vode in 2 žlički balzamičnega kisa. Najlažje bo, če si jajce že prej pripravimo in ga razbijemo v skodelico, v kateri naj počaka, da voda zavre. Nato v loncu z vodo naredimo vrtinec (z mešanjem, najboljše z metlico za stepanje) in vstavimo jajček. Vrtinec poskrbi, da se jajček lepo spošira, in rumenjak “obleče” v belo. Poširano jajce kuhamonatanko 3,5 minut. Nič več in nič manj, odvečni beljak pa odstranimo (tistega ki plava na površju okrog jajčka). Tako narejeno. Povsem preprosto, zato – le pogumno!
Na popečeno panceto položimo poširan jajček, ter prelijemo z holandsko omako. Tako. Poširan jajček na popečeni panceti s holandsko omako je pripravljen.