Poširan jajček na popečeni panceti s holandsko omako
Print Friendly, PDF & Email

Poširan jajček na popečeni panceti s holandsko omako je zajtrk, s katerim boste navdušili vsakogar … Priprava poširanega jajčka na popečeni panceti s holandsko omako vam bo vzela le 30 minut.

Poširan jajček na popečeni panceti s holandsko omako

Poširan jajček na panceti s holandsko omako – pripomočki:

  • metlica za stepanje
  • skleda za pripravo holandske omake
  • penovka
  • ponev za pečenje pancete in kajzeric
  • kozica
  • krožnik za serviranje

Poširan jajček na panceti s holandsko omako – sestavine:

(Za 4 osebe)

  • 4 kokošja jajca
  • 10 dag pancete
  • 4 kajzerice

Holandska omaka za preliv:

  • 3 rumenjaki
  • 1 dl vode
  • 0,5 dl pehtranovega kisa
  • 0,25 dl belega vina
  • 5 dag drobno nasekljane šalotke
  • poper, sol po okusu
  • 20 dag masla
  • Worcestrska omaka

Poširan jajček na popečeni panceti s holandsko omako

Poširan jajček na panceti s holandsko omako – postopek:

Najprej pripravimo holandsko omako:
Vodo, kis, vino, sesekljane šalotke in zmlet črni poper počasi kuhamo 5 minut. Odstavimo in precedimo. Dodamo rumenjake in sol, ter nad soparo vse skupaj stepamo in počasi prilivamo stopljeno mlačno maslo. Omaka se mora lepo vezati. Nazadnje dodamo Worcester omako po okusu.

V ponvi popečemo na rezine narezano panceto, da postane hrustljava. Ko je pečena jo zložimo na krožnik, in v isti ponvi popečemo kajzerice, do nežno zlato rjave barve. Ko so popečene, jih zložimo na krožnik in nanje naložimo popečeno panceto.

Poširan jajček na popečeni panceti s holandsko omako

Poširan jajček na popečeni panceti s holandsko omako

Vmes v kozici zavremo vodo, kateri smo dodali 2 žlički balzamičnega kisa. Ko voda zavre, temperaturo zmanjšamo in vmešamo jajca ter jih poširamo.

In kako se pošira jajce?

Povsem enostavno, ves strah je odveč. Naj razložim: pri poširanju je zelo pomembno, da nam voda ne vre preveč, oziroma ko nam zavre, zmanjšamo temperaturo, dolijemo malo vode in 2 žlički balzamičnega kisa. Najlažje bo, če si jajce že prej pripravimo in ga razbijemo v skodelico, v  kateri naj počaka, da voda zavre. Nato v loncu z vodo naredimo vrtinec (z mešanjem, najboljše z metlico za stepanje) in vstavimo jajček. Vrtinec poskrbi, da se jajček lepo spošira, in rumenjak “obleče” v belo. Poširano jajce kuhamonatanko 3,5 minut. Nič več in nič manj, odvečni beljak pa odstranimo (tistega ki plava na površju okrog jajčka). Tako narejeno. Povsem preprosto, zato – le pogumno!

Poširan jajček na popečeni panceti s holandsko omako
Z metlico naredimo vrtinec in v vodo denemo jajce.
Poširan jajček na popečeni panceti s holandsko omako
Poširano jajce naj se kuha točno tri minute in pol.

Na popečeno panceto položimo poširan jajček, ter prelijemo z holandsko omako. Tako. Poširan jajček na popečeni panceti s holandsko omako je pripravljen.

 

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor