Popečeni šparglji v objemu jajca
Ta okusna, zdrava zelenjava nam je znana po različnih imenih – šparglji, beluši, asparagus … Pomladi, v zahvalo, zdravim lastnostim zelenih in belih »stebrčkov« tako divjih, kot gojenih, organizirajo špargljade, in skoraj vsaka gostilna razvaja svoje goste z jedmi iz špargljev. Naše domače kuhinje tudi niso izjema. 🙂 Tokrat vam predstavljam, kako se pripravijo popečeni šparglji v objemu jajca.
Popečeni šparglji v objemu jajca – pripomočki:
• rezalna deska
• nož
• strgalo za lupljenje špargljev
• ponev za peko
• kuhalnica
• kozarec za stepanje jajc
• vilica
• kuhinjski štedilnik
Popečeni šparglji v objemu jajca – sestavine:
(za 1 osebo)
• 150 g špargljev
• 2 žlici rastlinskega olja za pečenje
• 1 jajce
• 0,5 dl mleka
• sol in mešanica mletega popra
Popečeni šparglji v objemu jajca – postopek:
Najprej pripravimo šparglje: s pomočjo strgala jih olupimo od sredine stebra navzdol, odstranimo lesnate dele in narežemo na koščke dolžine caa. 1,5– 2 cm. Jajce stepemo v kozarcu s pomočjo vilice in mu prilijemo mleko.
Na kuhinjski štedilnik pristavimo ponev, v katero vlijemo malo rastlinskega olja ter ga segrejemo. Na ponvi popečemo koščke špargljev (cca. 3 min.).
K špargljem prilijemo maso iz jajca in mleka, vse skupaj posolimo, popopramo in zmešamo s kuhalnico – ta postopek opravimo zelo hitro, da se jajce zelo ne zapeče in ostane mehko ter nežno na okus (k temu tudi prispeva mleko).