Ovseni kosmiči s chia semeni in sadjem
Ovseni kosmiči spadajo med minimalno predelana živila in so super vlakninsko živilo za dober začetek dneva.
Z njimi lahko naredimo veliko različnih kombinacij zajtrkov – tokrat naj bodo ovseni kosmiči s chia semeni in sadjem. Postopek je povsem preprost in nam vzame res malo časa.
Pripomočki za ovsene kosmiče s chia semeni in sadjem:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za ovsene kosmiče s chia semeni in sadjem:
Za 2 osebi:
- 100 g ovsenih kosmičev
- 1 žlica chia semen
- 1 banana
- 1 manjša pest borovnic ali jagod oziroma kakšnega drugega jagodičevja
- 150 ml mleka (ali ovsenega, mandljevega napitka)
- opcijsko 1 žlička medu ali javorjevega, agavinega, datljevega sirupa
Postopek za ovsene kosmiče s chia semeni in sadjem:
Postopek za pripravo ovsenih kosmičev s chia semeni in sadjem je povsem preprost, le par minut časa zvečer in par minut zjutraj si moramo vzeti.
Zvečer si pripravimo mleko, chia ali kakšna druga semena po vaši želji, ter ovsene kosmiče. Namesto klasičnega kravjega mleka lahko vzamemo tudi razne mlečne napitke, kot so ovseno, mandljevo, riževo, sojino mleko.
Pri ovsenih kosmičih pa je dobro, če posegamo po bolj zdravi verziji valjanih ovsenih kosmičev in ne instant kosmičev, ki so že bolj predelano živilo.
Ovsene kosmiče in semena damo v posodo, zalijemo z mlekom ali napitkom, pokrijemo s pokrovom ali folijo ter postavimo v hladilnik za čez noč, da se vse lepo zmehča.
Zjutraj vzamemo posodo iz hladilnika, si pripravimo sadje, ki ga bomo uporabili ter opcijsko še kakšno sladilo, če ga imamo radi. V mojem primeru sem dodala malo sirupa iz datljev, borovnice in banano.
Prav tako kot mleko in semena, lahko prilagajamo količino in vrsto sadja.
Borovnice in sirup dodamo v namočene kosmiče. Polovico banane zmečkamo kar z vilico in prav tako dodamo h kosmičem. Drugo polovico pa narežemo na kolobarčke. Meni je všeč, da je dodano še “nekaj za ugrizniti”.
Vse dobro premešamo in naš zajtrk – ovseni kosmiči s chia semeni in sadjem, je pripravljen.
Samo lepo ga še serviramo v kozarce ali posodice in želim dober tek 🙂