Jajce na oko brez sluzi
Print Friendly, PDF & Email

Jajce na oko? Začetniška jed, ki jo zna pripraviti (skoraj) vsak, kajne? Toda mnogi ne vedo, na kaj vse je treba biti pri njegovi pripravi pozoren. Pričujoči recept vam bo odkril tiste majhne skrivnosti, ki jih marsikdo pri tako enostavni pripravi, kot je peka jajc na oko, ne pozna. Z njegovo pomočjo pripravite jajce na oko brez sluzi na beljaku in z mehkim, sočnim rumenjakom, ki se bo ob dotiku kruha prijetno razlil.

Jajce na oko brez sluzi

Pripomočki za jajce na oko brez sluzi:

  • (železna ali še bolje teflonska) ponev
  • pokrovka
  • kuhalnica v obliki lopatke

Sestavine za jajce na oko brez sluzi:

  • 1 jušna žlica olivnega olja ali kocka kokosove maščobe (za 1 jajce)
  • 1 jajce (ali več jajc)
  • ščepec soli in popra

Postopek za pripravo jajca na oko brez sluzi:

Najprej v ponvi segrejemo olivno olje ali kokosovo maščobo. Pazimo, da je dovolj maščobe, v nasprotnem se nam bo jajce prilepilo za ponev.

Jajce na oko brez sluzi

Počakamo, da se maščoba raztopi in jo močno segrejemo. Nato previdno ubijemo jajce.

Jajce na oko brez sluzi

Pogosta napaka je, da jajca pečemo brez pokrovke, zato se tudi na koncu ohrani sluz na beljaku, ki jo vidimo na zgornji sliki. Zato je nujno, da ponev pokrijemo s (stekleno) pokrovko, da lahko opazujemo, ko se bodo začeli robovi beljaka kodrati.

Jajce na oko brez sluziKo je beljak ob strani dobil nekoliko temnejšo barvo in zakrknil, pomeni, da je pečen. Takrat jajce posolimo, a pozor – solimo samo beljak, nikoli rumenjaka, saj nam bo sol pobrala njegovo sočnost. Po želji tudi popopramo.

Jajce na oko brez sluzi

S pomočjo kuhinjske lopatke jajce previdno prenesemo na krožnik. Če imamo v ponvi dovolj maščobe, pri tem ne bomo imeli težav, saj se nam jajce ne bo prijelo na podlago.

Jajce na oko brez sluzi

Tako pripravljeno jajce na beljaku nima sluzi, rumenjak pa ostane sočen in ohrani bogato vsebino.

Jajce na oko brez sluzi

Jajce na oko je torej jed, s katero začne vsak kuharski začetnik, a zanimivo je, da jih potem skozi celo življenje pogosto “napačno” pripravljamo. Skrivnosti, kako jih pripraviti, so prav preproste, zato je škoda živeti v kuharski zmoti. Naše jajce na oko brez sluzi, kar je še posebej pomembno, je pripravljeno in pohiteti moramo, da se nam ne ohladi. Poleg se prileže tudi kakšen kos sveže zelenjave, ki poskrbi za svežino okusa. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor